Р Е Ш Е Н И Е                                        

  262, 16.07.2014г., град Разград

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД

На деветнадесети Юни две хиляди и четиринадесета година

В публично заседание в следния състав

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н. БОРИСОВ

Секретар Д.Д.

Прокурор…………..,

Като разгледа докладваното от съдията

АНДело  234 по описа за 2014г.

             За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. От ЗАНН.

             Постъпила е жалба от Д.П.Д. ЕГН ********** *** против наказателно постановление 5/26.03.2014г. на Кмет на Община Лозница, с което за нарушение на чл.23, ал.2 от Наредба 1 на ОбС гр.Лозница, му е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 100,00 лв.

                В съдебното заседание жалбоподателят, уведомен, явява се лично и с повереник адв.К.

                Административнонаказаващия орган, редовно призован, не изпраща представител.

               РРП, уведомени, не изпращат представител.

               Разградският районен съд след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

               На 13.02.2014г. в с.***** след извършена специализирана полицейска проверка на ул.”*****”, пред дом **, където живее Д.Д., са установени кучета без поставени намордници и поводи. Собственика на кучетата не е бил удстановен  на горепосочената дата. На 14.02.2014г. св. М.Н.К. заедно със св.И.Н.Й. посетили горепосочения адрес като св.К. е съставил АУАН за констатираното административно нарушение на жалбоподателя, квалифицирал нарушението като такова по чл.23,ал2 от Наредба 1 ОбС гр.Лозница. Актът бил предявен на жалбоподателя, но той отказал да го подпише.

             На база съставеният АУАН, на 26.03.2014г. е издадено и обжалваното НП, в което адм. наказаващия орган е приел изцяло фактическите констатации изложени в АУАН, описал нарушението, и също го квалифицирал като такова по чл.23, ал.2 от Наредба 1 ОбС гр.Лозница, с което му е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 100,00лв. Наказателното постановление връчено на жалбоподателя на 31.03.2014г., жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 04.04.2014г.

              Горната фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на всички събрани доказателства, както писмени, така и гласни, които преценени поотделно и в тяхната съвкупност, не водят до различни правни изводи.

              Жалбата е допустима, подадена е в законоустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване административен акт.

              Разгледана по същество е основателна.

              Жалбоподателят е наказан, за това, че е пуснал собствените си кучета свободно да се разхождат без намордници и поводи, с което е нарушил разпоредбата на чл.23, ал.2 от Наредба 1 на ОбС гр.Лозница.

              Този факт не доказан с показанията на актосъставителя, отделно НП следва да се отмени, защото е процесуално опорочено – в него не е посочена разпоредбата, въз основа на която е определено наказанието ГЛОБА в размер на 100,00 лв. Цитирана е нарушената норма на чл.23, ал.2 от Наредба 1 на ОбС гр.Лозница, но тя съдържа само и единствено забрана за конкретно поведение без да посочва санкцията за нейното престъпване – точно последното не е ясно въз основа на коя норма е определено. Административнонаказващия  орган не е посочил въз основа на коя точно норма налага административното накзание ГЛОБА в размер на 100,00 лв. В раздел VI Общи и наказателни разпоредби на същата наредба, се съдържат санкционните норми за извършилите на административни нарушение на територията на община Лозница, в случая административнонаказаващия орган е трябвало да посочи в обжалваното НП, разпоредба от горепосочения раздел за наложеното административното наказание ГЛОБА в размер на 100,00лв., а именно чл.55, ал.1 от Наредба 1 на ОбС гр.Лозница.

Ето защо съдът

Р  Е  Ш  И :

        

             ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №5/26.03.2014 г. на Айхан Мустафов Хашимов, кмет на Община Лозница, с което на Д.П.Д. ЕГН ********** ***, е наложена ГЛОБА в размер на  100,00 лв. за нарушение по чл.23, ал.2 от Наредба 1 на ОбС гр.Лозница.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: