РЕШЕНИЕ

 

280                                       31.07.2014г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и шести юни                                      две хиляди и четиринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №284 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от “КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД и КО” КД - гр. София срещу Наказателно постановление   В-0026888 от 17.03.2014г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към главна дирекция «Контрол на пазара» при  Комисията за защита на потребителите с което на обжалващото дружество   е наложена имуществена санкция в размер на 300 лв на основание чл.200 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.16 от същия закон. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

В съдебното заседание на РРС за обжалващото дружество не се явява представител.

Ответната страна Комисия за защита на потребителите – гр. Варна, не изпраща представител.

 За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление №  В -0026888 от 17.03.2014г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към главна дирекция «Контрол на пазара» при  Комисията за защита на потребителите  на обжалващото дружество   е наложена имуществена санкция в размер на 300 лв на основание чл.200 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.16 от същия закон.   Същото наказателно постановление е издадено на основание Акт за установяване на административно нарушение  № К – 0026888 от 21.01.2014г., съставен на обжалващото юридическо лице от старши инспектор при КЗП – РД – Варна в резултат на извършена на  13.01.2014г.  проверка в обект – хипермаркет «Кауфланд», находящ се в гр. Разград, бул. Априлско въстание» 3А, стопанисван от жалбоподателя. В момента на проверката обектът работил и се обслужвали клиенти. Проверката е по повод потребителски сигнал с вх.№В-03-78/10.01.2014г. относно обявяване на продажна цена на разфасовки от свински крака, различна от заплатената на касата. С оглед приложен снимков материал е прието, че потребителка закупува 2 броя разфасовки от свински крака марка «Деком», с информация на етикета както следва: – за разфасовка от 1,180 кг. – обявена цена за килограм – 2,69 лв и цена на за разфасовката – 3,17 лв; -  за разфасовка от 1,1255 кг. – обявена цена за килограм – 2,69 лв и цена на за разфасовката – 3,38 лв. Видно от приложения касов бон №0000069548/07.01.2014г. потребителката заплатила на касата по висока цена за гореописаните продукти, а именно: – за разфасовка от 1,180 кг. –заплатена цена 4,00 лв изчислена на базата на по-висока цена за килограм – 3,39 лв;  -  за разфасовка от 1,1255 кг. –заплатена цена 4,25 лв., изчислена на базата на по-висока цена за килокрам – 3,39 лв. По време на самата проверка е установено, че над фризера в който е стоката има поставена цена 3,39 лв, която е зачертана. Прието е, че на 07.01.2014г. «КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД и КО” КД не е изпълнил административното си задължение да обяви продажната цена и цената за единица мярка на свински крака марка “Деком”, така, че да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение, с което е нарушена разпоредбата на чл.16 от ЗЗП.

Пред РРС като свидетел е разпитана актосъставителката  А. Т.. В показанията си тя потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Сочи, че при сигнала на потребиля са им предоставени копия от етикетите на процесните разфасовки, а също  копие от касовия бон от 07.01.2014г. Тези копия са приложени по делото и е видно, че на етикетите е посочена цена на килограм 2,69 лв, а по касовия бон цената за килограм е 3,39 лв. Фактически от страна на жалбоподателя не се оспорва, че действително е било налице такова разминаване, поради което и съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са доказани по несъмнен начин.

При така изложените обстоятелства съдът намира следното: Данните по делото   дават основание на съда за извод, че наказателното постановление е законосъобразно - не е засегнато от процесуални пороци и вмененото на санкционираното дружество нарушение се доказва. Съдът не намира, че Наказателното постановление страда от твърдяните пороци относно отразяването на датата и мястото на нарушението – тези реквизити се съдържат в НП. Посочено е че нарушението е констатирано в обект в гр. Разград, стопанисван от жалбоподателя. Посочена е като дата на нарушението 07.01.2014г. и е цитиран касовия бон от същата дата. Действително това е датата на нарушението – на тази именно дата потребителят, отправил сигнала, е пазарувал в търговския обект и е бил заблуден от  различията в посочените цени.   Това разминаване в цената за килограм посочено на етикета на стоката и действителната цена, отчетена на касата, е обстоятелство което само по себе си нарушава изискванията на чл.16 от ЗЗП – потребителят е въведен в заблуждение и относно продажната цена и относно цената за единица мярка, тъй като тези цени посочени на етикетите са били различни от тези които потребителят следвало да заплати  на касата /действителните цени към момента/. В този смисъл нарушението е правилно квалифицирано и съдът не споделя доводите в обратния смисъл изложени в жалбата. Правилно в случая е санкционирано обжалващото дружество в качеството му на юридическо лице по смисъла на чл.200 от ЗЗП. Наложената му санкция е в минимален размер и не може да се поставя въпрос за намаляването й. Поради всичко изложено наказателното постановление следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № №  В -0026888 от 17.03.2014г.  на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към главна дирекция «Контрол на пазара» при  Комисията за защита на потребителите, с което   на “КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД и КО” КД - гр. София е наложена имуществена санкция в размер на 300 лв на основание чл.200 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.16 от същия закон.     

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд  - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: