РЕШЕНИЕ

 

273                                  31.07.2014г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и четвърти юни                                 две хиляди и четиринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №298 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Н.А.Г. *** срещу Наказателно постановление № 506/2012г.  от 11.09.2012г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград, с което на основание чл.45, ал.3 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон и е наложена глоба от 300 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателката поддържа жалбата лично и чрез защитника си.

За наказващия орган ОД на МВР гр. Разград не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок и от легитимирана страна жалбата е допустима, а разгледана по същество  е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление № 506/2012г.  от 11.09.2012г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград на основание чл.45, ал.3 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон на жалбоподателката Н.Г. е наложена глоба от 300 лв. В наказателното постановление констатираното нарушение на жалбоподателката е отразено от фактическа страна по следния начин: «На 25.08.2012г. около 01.40ч. в качеството си на родител – настойник на непълнолетната Д. Г. Д. ЕГН********** не я е придружила на обществено място след 22,00 ч. като същата /Д. Д./ е установена  на 25.08.2012г.  около 01.40ч. в гр. Разград на ул. Юмрукчал в близост до кръстовище с ул. ********при полицейска проверка.».  НП е издадено въз основа на акт №506/25.08.2012г., съставен на жалбоподателката от мл.полицейски инспектор към РУ «Полиция»  гр. Разград.

По делото е разпитан свидетелят Л. Г. /актосъставителя/, който сочи, че до голяма степен е забравил случая. Сочи, че била извършвана полицейска проверка за установяване на малолетни и  непълнолетни лица на обществени места. Спомня си, че е установена група лица /млади момчета и момичета/ до дискотека «Парагон».

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните  правила. На първо място от текста на наказателното постановление не е ясно какво действително е установено като фактическа обстановка за да се направят съответните правни изводи. Посочено е че жалбоподателката, като родител - настойник не е придружила непълнолетното си дете на обществено място след 22.00 ч. Това обаче е просто препис на законовите текстове, който не дава яснота относно това какво точно са констатирали контролните органи. Липсва изрична констатация, че непълнолетното дете е било само на посоченото място – само се сочи, че жалбоподателката не я придружила. Няма как тази непълнота да бъде запълнена чрез установяване на конкретната фактическа обстановка в съдебното заседание. Освен в това не е ясно в какво качество е наказана жалбоподателката – родител или настойник, тъй като в наказателното постановление се сочат и двете качества. И родителят, и настойникът са законни представители, но юридически са различни качества по чл.45, ал.3 ЗЗД и в този смисъл различното качество обуслявя и различни състави по този текст. Всичко изложено опорочава наказателното постановление и налага отмяната му.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 506/2012г.  от 11.09.2012г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград, с което на основание чл.45, ал.3 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон на жалбоподателката Н.А.Г. е наложена глоба от 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: