П Р И С Ъ Д А

 

                                2014 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На     осемнадесети юли                                                       2014 година        

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                                                               

 

Секретар:  Г.М.

Прокурора: ДАНИСЛАВ Н.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   173  по описа за 2014 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.Н.А., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, разведен, пенсионер, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 18.08.2013 г. на път І-2 гр. Русе-гр. Варна, на кръстовището на изхода от гр. Разград за гр. Шумен, при бензиностанция “Петрол”, при управление на МПС – лек автомобил “Фолксваген Ребит” с рег. № ****** е нарушил правилата за движение по пътищата – предприел е маневра “завиване на ляво” и не е осигурил предимство на движещия се по път І-2 лек автомобил “Фиат Браво” с рег. № *******, управляван от С. Г. Г. от гр. Русе, с което е нарушил чл. 25, ал. 1 от ЗДвП и чл. 77, ал. 1 от ППЗДвП: “Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.”, като по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, а именно: на С. Г.Г. от гр. Русе, изразяваща се в счупване на левия напречен израстък на петия поясен прешлен; контузия на таза със счупване на горното рамо на лявата срамна кост, на кръстеца и на седалищната кост в ляво, които са довели до трайно затруднение движението на снагата и на долните крайници, поради описаните счупвания на кости на таза и на напречен израстък на поясен прешлен, и на Т. И. Т. от гр. Русе, изразяваща се в  мозъчно сътресение с изпадане в безсъзнателно състояние; травматичен шок;  контузия на лявата мишница със счупване на лявата раменна кост; хроничен субдурален хематом, които са довели до разстройство на здравето с временна опасност за живота, поради претърпяното мозъчно сътресение и травматичния шок, до трайно затруднение движението на левия горен крайник, поради описаното счупване на лявата раменна кост, и до постоянно общо разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия, поради хроничния субдурален хематом – престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 3, б. “а”, във връзка с ал. 1 и във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ глоба в размер на 2 500 лв.

На основание чл. 78а ал.4 от НК вр. с чл. 343г вр. с чл. 343, ал. 3, предл. 3, б. “а”, във връзка с ал. 1 и във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, налага на подсъдимия Д.Н.А. наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 6 месеца.

ОСЪЖДА подсъдимия Д.Н.А., ЕГН **********, да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата 453.00 (четиристотин петдесет и три) лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 200,00(двеста) лева разноски в съдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: