МОТИВИ  към решение № 321 постановено по АНД № 435/ 2014г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.296, ал.1 от НК срещу  Е. С. Р.  ЕГН ********** за това, че на 24.06.2014г. в гр. Разград, не е изпълнил съдебна заповед за незабавна защита от 24.06.2014г., издадена по гр. дело № 1092/2014 г. по описа на Разградския районен съд, издадена на Н. Х. О., ЕГН ********** от гр. Разград за защита от домашно насилие, съгласно която същия се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на Н. Х. О., отстранява го от съвместно обитаваното жилище, находящо се в гр. Р***, и му забранява да приближава на разстояние по–малко от 100 метра до Н. Х. О., жилището, в което живее О., както и до местоработата и местата за социален отдих и контакти, посещавани от О.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят Р. се явява лично и със сл. защитник, признава се за виновен, съжалява за стореното, моли за минимално наказание.

За РП Разград  в с.з.  учавства представител – Прокурор Георгиев, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: С Определение № 1694/24.06.2014г. по гр. д. № 1092/14г. по описа на РС – Разград, съдът е наложил мярка за незабавна защита срещу домашно насилие и е издал Заповед за незабавна защита, съгласно която е задължил обв. Р. да се въздържа от извършване на прояви на домашно насилие по отношение на Н. Х. О., отстранява го от съвместно обитаваното жилище, находящо се в гр. Р.****, и му забранява да приближава на разстояние по–малко от 100 метра до Н. Х. О., жилището, в което живее О., както и до местоработата и местата за социален отдих и контакти, посещавани от О. На 24.06.2014г. около 19,00ч., обв. Р. отишъл до дома на майка си Н. Х. О. и започнал да блъска  и да удря по входната врата на жилището, от което бил отстранен. Св. О. се уплашила и се обадила на тел. 112. На място пристигнал полицейски патрул в състав св. Ил. Д. и св. Р. Ц., които обяснили на обв.  Р., че срещу него има издадена Заповед за незабавна защита и му съставили Протокол за предупреждение, като го запознали и със съдържанието на Заповедта. Около 20,30ч. обв. Р. отново отишъл до дома на майка си и пак започнал да удря и блъска по входната врата на апартамента. Св. О. за пореден път се обадила на тел. 112, като на място отново пристигнали полицейските служители св. Ил. Д. и св. Р. Ц. Двамата предупредили обв. Р., че е длъжен дза спазва издадената Заповед за незабавна защита и го извели от входа на жилищния блок.  Въпреки това около 22,00ч. обв. Р. отново отишъл до апартамента на майка си, започнал пак да блъска с юмруци по входната врата, да я рита и да вика на св. О. да му отключи. Последната отново позвънила на тел. 112, на място пак пристигнали същите полицейски служители, който този път вече отвели обв. Р. *** и го задържали за срок от 24часа по силата на ЗМВР.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл. 296, ал.1 от НК. На посочената дата обв. Р. умишлено е нарушил Заповед за незабавна защита от домашно насилие, издадена от компетентен РС, в полза на неговата майка – св. О., като оказал върху нея психическо насилие и се приближил на по- малко от 100м. до обитаваното от нея жилище.

По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Съобщение за престъпление от ОХ, Протокол за предупреждение, Молба/ на осн. Чл. 8, ал.1 от ППЗЗДН/, Справка за съдимост, характеристична справка, Декларация, Определение № 1694/24.06.2014г. по гр. д. № 1092/14г. по описа на РС – Разград, Заповед за незабавна защита, Заповед за задържане на лице, Протокол за личен обиск, Декларация, самопризнанието на обв. Р., дадено в съдебно заседание, показанията на свидетелите Р. Ц., Ил. Д., Н. О.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и                           Е. С. Р. , следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба . Отчитайки конкуренция на смекчаващите и отегчаващи отговорността обстоятелства – младата възраст, чисто съдебно минало и самопризнания на обвиняемия, от друга страна обаче - времето, мястото на извършване на деянието, обекта на зясягане – майка, съдът определи глобата малко над минималния й размер -  1500лв. 

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: