Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 243                                         05.08.2014 г.                                       гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                                        състав

На двадесет и трети юли                                          две хиляди и четиринадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар  Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№669 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. със ЗНасл.

          Депозирана е молба от Т.М.С., с която е предявен иск срещу Б.Н.Х., Б.Б.Р., Ф.Б.Н., А.Б.Н., Д.М.С., Ф.М.К., Н.Х.С., А.Х.А., М.Р.С., Р.М. Е., Х.С.А., С.З.А. и Н.З.Р. за делба на четири поземлени имота – земеделски земи в землището на с. P. при законните квоти.

 С решение от *** г. /л.112/ съдът е допуснал до делба:1 Имот №*** с начин на трайно ползване овощна градина, с площ 10,100 дка, категория на земята при неполивни условия – четвърта, м.”З.” при граници: имот №*** нива, №*** полски път, №*** овощна градина, №*** полски път с ограничение: трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл.18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок, 2.Имот №*** с начин на трайно ползване овощна градина, с площ 15,998 дка, категория на земята при неполивни условия: четвърта, м.”З.”, при граници: имот №*** Овощна градина, №*** полски път, №*** овощна градина, №*** овощна градина, №*** полски път с ограничение: трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл.18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок, 3. Имот №*** с начин на трайно ползване нива, с площ 50,804 дка, категория на земята при неполивни условия: пета, м.”Ч.” при граници: имот №*** полски път, №*** нива, №*** полски път, №*** нива, 4. Имот №*** с начин на трайно ползване нива с площ 1,483 дка, категория на земята при неполивни условия: четвърта, м.”Д.”, при граници : имот №*** нива, №*** пасище, мера, №*** нива, №*** нива, №*** нива между следните лица при следните права: Т.М.С.,***, л.”Б.”, № *** – 4/36 идеални части,    Б.Н.Х., ЕГН ********** *** – 1/36  идеална част, Б.Б.Р. , ЕГН ********** *** – 1/36 идеална част, Ф. Б.Н., ЕГН ********** *** – 1/36 идеална част, А.Б.Н., ЕГН ********** *** – 1/36 идеална част,          Д.М.С., ЕГН ********** *** – 4/36 идеални части, Ф.М.К., ЕГН ********** *** – 4/36 идеални части,       Н.Х.С., ЕГН ********** *** – 6/36 идеални части, А.Х.А., ЕГН ********** с неизвестен адрес в Република България – 6/36 идеални части, М.Р.С., ЕГН ********** *** - 2/36 идеални части, Р.М.Е., ЕГН ********** *** - 2/36 идеални части, С.З.А., ЕГН ********** *** – 2/36 идеални части и H. З.Р., ЕГН ********** *** – 2/36 идеални части.

В първото с.з. след допускане на делбата съделителите са заявили желание да бъдат групирани притежаваните от тях идеални части и да получат реални дялове по групи.

Според заключението на вещото лице по назначената по делото съдебно-техническа и оценъчна експертиза могат да се обособят дялове, равностойни съответно на 6/36 идеални части на стойност 7 707,86 лв., 7 838,50 лв., както и на 12/36 идеални части на стойност 15 415,72 лв. и  15 560,88 лв. В с.з. на 07.05.2014 г. явилите се страни  не са заявили възражения срещу заключението на експертизата и са заявили готовност да сключат спогодба или да им бъдат възложени общи дялове.

В последното с.з. – на 23.07.2014 г. съделителят М.С. заявява, че при обособяването на дяловете не са отчетени качествата на различните зем. имоти.

Останалите съделители заявяват, че желаят имотите да бъдат възложени по групи в съответствие със заключението на вещото лице и изготвените проекти от Общинска Служба “Земеделие” Р.

Предвид различните права на съделителите съдът счита, че не би могъл да състави разделителен протокол  и да пристъпи към теглене на жребие в съответствие с разпоредбите на чл.350 и чл.352 от ГПК.

Изнасянето на имота на публична продан като начин за извършване на делбата е нежелан от съделителите.

Ето защо единствената възможност е извършването на делбата по реда на чл.353 от ГПК, като съдът следва да разпредели наследствените имоти между съделителите по групи, така както са заявили своите желания. Образуваните дялове са сравнително равностойни като стойност, като за уравнение ще бъдат присадени съответните разлики.

При извършването на делбата съдът следва да има предвид квотите на съответните съделители и цените на отделните дялове. Поставянето във всеки дял от земи от всеки вид е желателно, но не е задължително, а и на етапа на който това бе изтъкнато /в последното с.з./, това не би могло да бъде съобразено без извършването на нови разноски, каквито съделителите нямат готовност да направят.

Така в съответствие с разпоредбата на чл.353 от ГПК на Н.Х.С. следва да бъде поставен в дял новообразувания имот ***, а на съделителят А.А. – дял втори, посочен в заключението, а именно имот №*** и новообразувания имот ***

На съделителите Т.М.С., Д.М.С. и Ф. М. К. следва да бъде поставен в дял новообразувания имот №*** с площ 26,128 кв.м. на стойност 15 415,72 лв. Съответно на останалите съделители Б.Н.Х., Б.Б.Р., Ф. Б.Н., А.Б.Н., М.Р.С., Р.М. Е., С.З.А. и Н.З.Р. следва да бъдат поставени в дял имот №*** с площ 10 100 кв.м. и новообразуваните имоти №*** с площ 11,612 дка и №*** с площ 4,417 дка , като целият им дял е на стойност 15 560,88 лв.

За уравнение на дяловете А.А. следва да заплати 84,68 лв. /възложените му имоти са на стойност 7 838,50 лв. при 7 753,82 лв. пазарна стойност на 6/36 идеални части от всички допуснати до делба зем. земи/, а Н.С. следва да получи сумата 45,96 лв. Съделителите Т.С., Д.С. и Ф.К. следва да получат за уравнение по 30,65 лв. /  5 169,22 лв. е левовата равностойност на 4/36 от зем. земи или 15 507,66 лв. за тримата, а паричната стойност на имота, който ще им бъде възложен е 15 415,72 лв./ Другите осем съделители, на които ще им бъдат поставени в общ дял имоти - Б.Н.Х., Б.Б.Р., Ф. Б.Н., А.Б.Н. следва да платят по 4,44 лв., а М.Р.С., Р.М. E., С.З.А. и Н.З.Р. следва да платят по 8,87 лв. /предвид различните им права равностойността на 1/36 от наследствените имоти е 1 292,31 лв., а тази на 2/36 – 2 584,61 лв. Съответно 1/12 от новия дял е на стойност 1 296,74 лв., а 2/12 – 2 593,48 лв./

Ответниците следва да заплатят на ищеца направените разноски от 45 лв. за проекто-скици, изготвени от ОС Земеделие и 10 лв., платени за съдебни удостоверения. Тези 55 лв. същите дължат съразмерно на дела си в съсобствеността съобразно разпоредбата на чл.355 от ГПК, а именно Н.С. и А.А. – по 9,17 лв., Д.С. и Ф.К. – по 6,11 лв., М.С., Р. E., С.А. и Н.Р. – по 3,06 лв., а Б.Х. , Б.Р., Ф. Н. и А.Н. – по 1,53 лв.

Ответникът А.А. следва да заплати и 120 лв. разноски за неговото призоваване и представляване, както и 36 лв., които ищецът е заплатил вместо него за вещо лице. Останалите, заплатени от ищеца суми за вещо лице следва да бъдат заплатени, както следва: Д.С. – 24 лв., Ф.К. – 24 лв. и Н.С. – 36 лв.

Заплатеното от ищеца адвокатско възнаграждение не следва да му се присъжда по реда на чл.78 от ГПК, тъй като в делбения процес се осъществява правото на делба на всички съделители и няма уважаване, респ. отхвърляне на искове. Ето защо съделителите, които решат да наемат адвокати, които да ги представляват, следва да понесат разноските за това.

На основание чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК съделителите дължат заплащане на държавна такса в размер на 4% върху стойността на дяловете. Така дяловете на Н.С. и А.А. са на стойност 7 753,82 лв. и същите дължат държавна такса в размер на по 310,15 лв. Тези на Т.С., Д.С. и Ф.К. са на стойност 5 169,22 лв. и дължимата държавна такса е по 206,77 лв. Стойността на дяловете на М.С., Р. E., С.А. и Н.Р. е по 2 584,61 лв., съответно дължимата от четиримата държавна такса е по 103,38 лв. Респ. стойността на дяловете на Б.Х., Б.Р., Ф. Н. и А.Н. е по 1 292,30 лв., а дължимата държавна такса – по 51,69 лв.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

         

          НА ОСН. ЧЛ.353 ОТ ГПК РАЗПРЕДЕЛЯ В ДЯЛ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, № *** Д.М.С., ЕГН ********** *** и Ф.М.К., ЕГН ********** ***

          Новообразуван имот №***  в землището на с.P., общ.Р., ЕКАТТЕ *** с площ 26,128 дка /двадесет и шест декара сто двадесет и осем кв.м./ , начин на трайно ползване – нива, категория на земята при неполивни условия – пета, м.”Ч.” при граници имоти №*** нива , №*** полски път, №*** нива, №*** полски път.

          Имотът е образуван от имот №***.  Пазарната стойност на имота е 15 415,72 лв.

          НА ОСН. ЧЛ.353 ОТ ГПК РАЗПРЕДЕЛЯ В ДЯЛ на Н.Х.С., ЕГН ********** *** 

          Новообразуван имот №*** в землището на с.P., общ.Р., ЕКАТТЕ *** с площ 13,064 дка /тринадесет декара и шестдесет и четири квадратни метра/ , с начин на трайно ползване – нива, категория на земята при неполивни условия – пета, м.”Ч.”при граници: имот №*** нива, №*** полски път, №*** нива, №*** полски път.

          Имотът е образуван от имот №***.  Пазарната стойност на имота е 7 707,86 лв.

          НА ОСН. ЧЛ.353 ОТ ГПК РАЗПРЕДЕЛЯ В ДЯЛ на А.Х.А., ЕГН ********** с неизвестен адрес в Република България

          1.Имот №*** с начин на трайно ползване нива с площ 1,483 дка, категория на земята при неполивни условия: четвърта, м.”Д.”, при граници : имот №*** нива, №*** пасище, мера, №*** нива, №*** нива, №*** нива

          2. Новообразуван мот №*** в землището на с. P., общ. Р., ЕКАТТЕ *** с площ 11,581 дка /единадесет декара петстотин осемдесет и един кв.м./, с начин на трайно ползване – овощна градина, категория на земята при неполивни условия: четвърта, м.”З.” при граници: имот №*** овощна градина, №*** полски път, №*** овощна градина, №*** нива, №*** полски път.

          Имотът е образуван от имот №*** с ограничения: трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл.18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок.

          Пазарната стойност на целия дял е 7 838,50 лв.

НА ОСН. ЧЛ.353 ОТ ГПК РАЗПРЕДЕЛЯ В ДЯЛ на Б.Н.Х., ЕГН ********** ***, Б.Б.Р. , ЕГН ********** ***, Ф. Б.Н., ЕГН ********** ***, А.Б.Н., ЕГН ********** ***, М.Р.С., ЕГН ********** *** , Р.М.Е., ЕГН ********** ***, С.З.А., ЕГН ********** ***  и Н.З.Р., ЕГН ********** ***

1.Имот №*** с начин на трайно ползване овощна градина, с площ 10,100 дка, категория на земята при неполивни условия – четвърта, м.”З.” при граници : имот №*** нива, №*** полски път, №*** овощна градина, №*** полски път с ограничение: трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл.18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок.

          2.Имот №*** в землището на с. P., общ. Р., ЕКАТТЕ *** , с площ 11,612 дка /единедесет декара шестстотин и дванадесет квадратни метра/ , начин на трайно ползване – нива, категория на земята при неполивни условия – пета, м.”Ч.”при граници: имот №*** нива, №*** полски път, №*** нива, №*** полски път.

          Имотът е образуван от имот №***.

          3.Имот №*** в землището на с. P., общ. Р., ЕКАТТЕ ***, с площ 4,417 дка /четири декара четиристотин и седемнадесет кв.м./, начин на трайно ползване – овощна градина, категория на земята при неполивни условия – четвърта, м.”З.”, при граници: имот №*** овощна градина, №*** полски път, №*** овощна градина, №*** полски път.

          Имотът е образуван от имот №***. Върху имота има следните ограничения: Трайните насаждения да се опазват и стопанисват в съответствие с чл.18 от ЗСПЗЗ до изтичане на амортизационния срок.

          Пазарната стойност на целия дял е 15 560,88 лв.

          ОСЪЖДА А.Х.А., ЕГН ********** с неизвестен адрес в Република България ДА ЗАПЛАТИ на Н.Х.С., ЕГН ********** ***  сумата 45,96 лв. /четиридесет и пет лева и деветдесет и шест стотинки/ за уравнение на дяловете.

          ОСЪЖДА А.Х.А., ЕГН ********** с неизвестен адрес в Република България ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 30,65 лв.  /тридесет лева и шестдесет и пет стотинки/ за уравнение на дяловете.

          ОСЪЖДА А.Х.А., ЕГН ********** с неизвестен адрес в Република България ДА ЗАПЛАТИ на Д.М.С., ЕГН ********** *** сумата 8,07 лв. /осем лева и седем стотинки/ за уравнение на дяловете

          ОСЪЖДА Б.Н.Х., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Д.М.С., ЕГН ********** *** сумата 4,44  лв. /четири лева и четиридесет и четири стотинки/ за уравнение на дяловете

          ОСЪЖДА Б.Б.Р. , ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ на Д.М.С., ЕГН ********** *** сумата 4,44  лв. /четири лева и четиридесет и четири стотинки/  за уравнение на дяловете

ОСЪЖДА Ф. Б.Н., ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ на Д.М.С., ЕГН ********** *** сумата 4,44  лв. /четири лева и четиридесет и четири стотинки/ за уравнение на дяловете

ОСЪЖДА А.Б.Н., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Д.М.С., ЕГН ********** *** сумата 4,44  лв. /четири лева и четиридесет и четири стотинки/  за уравнение на дяловете

          ОСЪЖДА М.Р.С., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Д.М.С., ЕГН ********** *** сумата 4,82  лв. /четири лева и осемдесет и две стотинки/ за уравнение на дяловете

          ОСЪЖДА М.Р.С., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Ф.М.К., ЕГН ********** *** сумата 4,05  лв. /четири лева и пет стотинки/ за уравнение на дяловете

          ОСЪЖДА Р.М.Е., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Ф.М.К., ЕГН ********** *** сумата 8,87  лв. /осем лева и осемдесет и седем стотинки/  за уравнение на дяловете

          ОСЪЖДА С.З.А., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Ф.М.К., ЕГН ********** *** сумата 8,87  лв. /осем лева и осемдесет и седем стотинки/ за уравнение на дяловете

ОСЪЖДА Н.З.Р., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Ф.М.К., ЕГН ********** *** сумата 8,87  лв. /осем лева и осемдесет и седем стотинки/ за уравнение на дяловете

          ОСЪЖДА А.Х.А., ЕГН ********** с неизвестен адрес в Република България ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, № *** сумата 45,17 лв. /четиридесет и пет лева и седемнадесет стотинки/ за направените по делото разноски съразмерно на дела му и 120 лв. /сто и двадесет лева/ разноски за призоваване и възнаграждение за особен представител, назначен при условията на чл.48 от ГПК.

          ОСЪЖДА Н.Х.С., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 45,17 лв. /четиридесет и пет лева и седемнадесет стотинки/ за направените по делото разноски съразмерно на дела й.

          ОСЪЖДА Д.М.С., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 30,11 лв. /тридесет лева и единадесет стотинки/  за направените по делото разноски съразмерно на дела му.

          ОСЪЖДА Ф.М.К., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 30,11 лв. 30,11 лв. /тридесет лева и единадесет стотинки/   за направените по делото разноски съразмерно на дела й.

          ОСЪЖДА М.Р.С., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 3,06 лв. /три лева и шест стотинки/ за направените по делото разноски съразмерно на дела му.

          ОСЪЖДА Р.М.Е., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 3,06 лв. /три лева и шест стотинки/ за направените по делото разноски съразмерно на дела му.

ОСЪЖДА С.З.А., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 3,06 лв. /три лева и шест стотинки/  за направените по делото разноски съразмерно на дела му.

ОСЪЖДА Н.З.Р., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 3,06 лв.  /три лева и шест стотинки/  за направените по делото разноски съразмерно на дела й.

ОСЪЖДА Б.Н.Х., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 1,53 лв. /един лев и петдесет и три стотинки/ за направените по делото разноски съразмерно на дела му.

          ОСЪЖДА Б.Б.Р. , ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 1,53 лв. за направените по делото разноски съразмерно на дела й.

ОСЪЖДА Ф. Б.Н., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 1,53 лв.  /един лев и петдесет и три стотинки/ за направените по делото разноски съразмерно на дела му.

ОСЪЖДА А.Б.Н., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Т.М.С.,***, л.”Б.”, №*** сумата 1,53 лв. /един лев и петдесет и три стотинки/  за направените по делото разноски съразмерно на дела й.

          ОСЪЖДА Т.М.С.,***, л.”Б.”, №***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 206,77 лв. /двеста и шест лева и седемдесет и седем стотинки/ върху стойността на дела му.

          ОСЪЖДА А.Х.А., ЕГН ********** с неизвестен адрес в Република България ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 310,15 лв. върху стойността на дела му.

          ОСЪЖДА Н.Х.С., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 310,15 лв. върху стойността на дела й.

          ОСЪЖДА Д.М.С., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 206,77 лв. /двеста и шест лева и седемдесет и седем стотинки/ върху стойността на дела му.

          ОСЪЖДА Ф.М.К., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 206,77 лв. /двеста и шест лева и седемдесет и седем стотинки/ върху стойността на дела й.

          ОСЪЖДА М.Р.С., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 103,38 лв. /сто и три лева и тридесет и осем стотинки/ върху стойността на дела му.

ОСЪЖДА Р.М.Е., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 103,38 лв. 103,38 лв. /сто и три лева и тридесет и осем стотинки/ върху стойността на дела му.

ОСЪЖДА С.З.А., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 103,38 лв. 103,38 лв. /сто и три лева и тридесет и осем стотинки/ върху стойността на дела му.

ОСЪЖДА Н.З.Р., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 103,38 лв. 103,38 лв. /сто и три лева и тридесет и осем стотинки/ върху стойността на дела й.

          ОСЪЖДА Б.Н.Х., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 51,69 лв. /петдесет и един лева и шестдесет и девет стотинки/ върху стойността на дела му.

          ОСЪЖДА Б.Б.Р. , ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 51,69 лв. /петдесет и един лева и шестдесет и девет стотинки/  върху стойността на дела й.

ОСЪЖДА Ф. Б.Н., ЕГН ********** ***,  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 51,69 лв. /петдесет и един лева и шестдесет и девет стотинки/ върху стойността на дела му.

ОСЪЖДА А.Б.Н., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 51,69 лв. /петдесет и един лева и шестдесет и девет стотинки/  върху стойността на дела й.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: