Р Е Ш Е Н И Е

              Номер 219                                06.08.2014 г.                                              гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На   шестнадесети юли                                 две хиляди и четиринадесета  година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар    П.Т.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. 599/2014 г.

 

            Производството е с правно основание чл.422 от ГПК.

          Депозирана е искова молба от “Водоснабдяване – Дунав” ЕООД срещу “Й.”ЕООД, с която при условията на субективно съединяване на исковете са предявени такива за установяване  дължимостта на сумите 1 342,44 лв. за 565 куб.м. питейна вода и ВиК услуги за отвеждане и пречистване на отпадни води за абонатен №*** с адрес гр.Р., ул.”П.Р.Сл.”, №*** за периода 03.02.2012 г. – 03.04.2012 г. ведно със законната лихва от датата на подаване на заявлението и 88,62 лв. обезщетение за забава за периода 02.06.2012 г. – 23.01.2013 г. В исковата молба ищецът твърди, че ответникът е потребител на Ви К услуги и като такъв не е изпълнил задължението си за заплащане на доставена питейна вода и отведени пречистени отпадъчни води. Претендира и за заплащане на направените разноски.

Ответникът оспорва иска. Твърди, че от 03.12.2009 г. не е собственик на сградата.

          Предявеният иск е допустим предвид постановената заповед за изпълнение по ч.гр.д. №*** г. на РРС.

          Съдът, след като взе предвид становищата на страните, като прецени събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна следното: С молба от 02.12.2008 г. ответното дружество е поискало от ищеца откриване партида на обществен абонат и двете страни са сключили договор за предоставяне на услугите доставяне на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за обект в гр.Р., ул.”П.Р.С.”, №***. На 18.12.2008 г. е пломбиран водомер, за което е съставен двустранен протокол.

          Според представените Общи условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от ВиК оператор “Водоснабдяване – Дунав”ЕООД Разград, чл.2 потребители на В и К услуги са юридически и физически лица- собственици или ползватели на имоти, за които се предоставят ВиК услуги.

          С нотариален акт №***, т.***, рег.№***4, дело №*** г. на нотариус с рег.№*** ответникът е продал на трето лице – “К.”ООД идеални части от поземлен имот с идентификатор *** и реално жилищна сграда с идентификатор *** с административен адрес ул.”П.Р.С.”, №***.

          Анализът на установената фактическа обстановка, налага следните правни изводи:

Предявеният от ищеца срещу ответника иск за установяване дължимостта на сумата 1 342,44 лв. е неоснователен и недоказан. Същият се основава на твърдението на ищеца, че ответникът е потребител на услугите за обекта в адрес гр.Р., ул.”П.Р.С.”, №***. По делото не бе установено същият да е собственик или ползвател на този обект, за да е потребител по смисъла на чл.2 от Общите условия. От 03.12.2009 г. собственик на имота е трето лице и няма данни за учредено плаво на ползване.  Неизпълнението на задължението на ответника да съобщи за промяната в собствеността не може де се санкционира с отговорност за потребените ВиК услуги от друго лице.

С оглед неоснователността на главния иск неоснователна е и акцесорния иск за заплащане на обезщетение за забава в размер на 88,62 лв.

          По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И:

          ОТХВЪРЛЯ ИСКОВЕТЕ, предявени от “Водоснабдяване – Дунав”ЕООД, ЕИК *** със седалище гр.Р., ул.”С.”, №*** за установяване, че “Й.”ЕООД, ЕИК *** със седалище гр.Р. и адрес на управление ул.”С.”, №4 дължи на “Водоснабдяване – Дунав”ЕООД, ЕИК *** сумата 1342,44 лв. за предоставени ВиКуслуги за периода 03.02.2012 г. – 03.04.2012 г. и 88,62 лв. обезщетение за забава за периода 02.06.2012 г. – 23.01.2013 г. като НЕОСНОВАТЕЛНИ И НЕДОКАЗАНИ.

          Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването на страните пред Разградския окръжен съд.

          След влизане в сила на решението същото да се докладва на съдията-докладчик по  ч.гр.д. №263/2014 г. на РРС.

 

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: