Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 

Номер 259                   26.08.2014 г.      гр.Разград

 

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Разградският районен съд на 31.07.2014 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:    Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 967 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на ***г. в  с. Я., общ. В., обл. Шумен, с акт №  7,  между А.И.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и З.А.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Я*** и с настоящ адрес с. Я., общ. В., обл. Шумен, ***, поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО, по вина на З.А.Х., ЕГН **********, на осн. чл. 49  от СК.

ПОСТАНОВЯВА детето А. З.А., ЕГН **********, да живее при майка си А.И.Х., ЕГН **********.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето А. З.А., ЕГН ********** на майката А.И.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на А. З.А., ЕГН ********** с бащата му З.А.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Я.**** и с настоящ адрес с. Я., общ. В., обл. Шумен, , като бащата ще има право да взема при себе си детето всяка първа и трета седмица от месеца от 09.00 часа в съботния ден до 18.00 часа на неделния ден и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА З.А.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Я*** и с настоящ адрес с. Я****, ДА ЗАПЛАЩА на детето А. З.А., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител А.И.Х., ЕГН **********, ежемесечна издържа от 85 /осемдесет и пет /лева, считано от 02.06.2014г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата, до настъпване на обстоятелства водещи до изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 150 лв.,  като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

ОСЪЖДА З.А.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Я**** и с настоящ адрес с. Я***, ДА ДА ЗАПЛАЩА на детето А. З.А., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител А.И.Х., ЕГН **********, сумата от 1 020 лв. /хиляда и двадесет/ лева, представляваща дължима издръжка за периода 02.06.2013г. - 02.06.2014г. ведно със законната лихва, считано от 02.06.2014г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 1 800 лв.,  като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

СЛЕД прекратяване на брака А.И.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ще възстанови фамилно си име от преди този брак - И.

ОСЪЖДА А.И.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата от 15.00 лв. /петнадесет лева/ за дължима държавна такса за промяна на фамилното й име, на основание чл. 6, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален.

ОСЪЖДА З.А.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Я*** и с настоящ адрес с. Я*** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата от 222.40  лв. /двеста двадесет и два лева и 40 стотинки/, за дължими държавни такси относно прекратяването на брака и уважения размер на исковете за издръжка.

ОСЪЖДА З.А.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Я**** и с настоящ адрес с. Я***** ДА ЗАПЛАТИ на А.И.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, сумата от 375 лв. /триста седемдесет и пет лева/, представляваща деловодни разноски, на осн. чл. 329, ал.1 ГПК.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                   

                    

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: