РЕШЕНИЕ

 

311,  07.08.2014г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На десети Юли 2014 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 269 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.С.Г. ЕГН ********** ***« против НП № 14-1075-000137/04.04.2014г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 900,00лв., и лишаване от право да управлява МПС за срок от 11месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП.

В жалбата се навеждат доводи за неправилност и незаконосъобразност на обжалваното НП, оспорва се фактическата обстановка и се иска изцяло неговата отмяна.

В съдебното заседание, жалбоподателят се явява лично и с упълномощен повереник, поддържа искането си за отмяна на обжалваният адм. акт, по изложените съображения.

Административнонаказващия орган при редовно призоваване не изпраща процесуален представител.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 21.03.2014г. около 01,16ч.  в гр. Разград, по бул. „ Априлско въстание „ до склад на „ Клио комерс „, посока с. Гецово, свидетелите Н. Н. и Св. Ц. и двамата служители в Сектор ПП при ОДМВР – Разград, спрели за проверка л.а. „ Тойота Авенсис „ с рег. №...., собственост на М. Ц. С. ЕГН **********. Автомобила бил  управляван от жалбоподателя. При извършена проверка за употреба на алкохол с техн. средство „ Алкотест Дрегер 7510” с № ARDN – 0060, ел. скала на същия отчела наличие на 1,13 промила алкохол в издишания от жалбоподателя въздух. На същия бил издаден талон за медицинско изследване № 0347765, но жалбоподателят не се явил, за да даде кръвна проба. За констатираното нарушение св. Н. Н. съставил на водача АУАН бл. № 421342, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП, връчил го срещу подпис, като в графа възражения, жалбоподателят собственоръчно отбелязал „ ... изпих 5 бири... „.

На база съставеният АУАН на 04.04.2014г. Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград издал и процесното НП, в което по идентичен с АУАН начин описал нарушението, също го квалифицирал като такова по чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП и наложил административно наказание « Глоба « в размер на 900,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 11 месеца  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП. НП редовно връчено на жалбоподателя на 10.04.2014г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 14.04.2014г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

В хода на съдебното производство по делото от приобщените гласни доказателства – обясненията на свидетелите Н. Н. и Св. Ц., по категоричен и безспорен начин се установява, както авторството на извършеното нарушение, така и фактическата обстановка по делото.Същите се потвърждават и от приетите и приложени писмени доказателства – разпечатка от паметта на техническото средство за датата и часа на извършване на нарушението, а с Протокол за техническо изпитване на процесния „ Алкотест Дрегер 7510” с № ARDN – 0060, се установява и неговата техническа изправност към момента на установяване стойността на алкохол в издишвания от жалбоподателя въздух. Показанията на св. М. С. /майка на жалбоподателя/ по същество не сочат на спешност за управление на автомобила от страна на жалбоподателя / каквото възражение се отправя в съд. заседание/, доколкото автомобила й е бил необходим за следващия ден сутринта. Фактическите констатации описани в АУАН, респективно в обжалваното НП, съдът  приема за доказани. В този смисъл намира възражения на жалбоподателя за неоснователни. В хода на административно -наказателното приозводство жалбоподателят не е посочил спорни факти и обстоятелства, за което адм. наказващия орган да извърши проверка, налице е признание от страна на жалбоподателя пред свидетелите за извършеното нарушение.

Наказанията, посочени като комулативни, наложени на жалбоподателя са определени в границите посочени в ЗДвП и се явяват справедливи, съобразени с тежестта на извършеното, мотивите, подбудите и личността на нарушителя, в този смисъл съдът тълкува и приложената по делото Справка за нарушител за региона, от която се установява, че жалбоподателят е склонен да извършва нарушения на ЗДвП. Обжалваното НП е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

В този смисъл съдът намира доводите на жалбоподателя за отмяна на атакуваното НП за несъстоятелни.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ПОТВЪРЖДАВА НП № 14-1075-000137/04.04.2014г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на Д.С.Г. ЕГН ********** ***«  за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 900,00лв., и лишаване от право да управлява МПС за срок от 11месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: