РЕШЕНИЕ

 

312,  06.08.2014г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На десети Юли 2014 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 292 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от С.М.Д. ЕГН ********** ***-***г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Р., с което на жалбопадателя за нарушение на чл.20, ал.1; чл.150 и чл. 174, ал.3 от ЗДвП са наложени административни наказания, съответно « Глоба « в размер на 20,00лв. на основание чл.185 от ЗДвП; « глоба « в размер на 300,00лв. на основание чл. 177, ал.1, т.1 от ЗДвП и «глоба « в размер на 2000,00лв. и «лишаване от право да управлява МПС» за срок 24 месеца на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП.

В съдебно заседание жалбоподателят поддържа жалбата си.

Административнонаказващият, орган редовно призован, не изпраща представител.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното Наказателно постановление № ***г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Р. е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № ***г., съставен на жалбоподателя от мл. автоконтрольор към Сектор ПП- Р. В акта и се сочи от фактическа страна, че на ***г. около 18,20ч. по път Е-70 км. 73+380м. преди бензиностанция Петрол, посока гр. Р., жалбоподателят управлявал т.а. “Ф.” с Рег. № ***, собственост на Н. В. Р., като на заснежен асфалтов път губи контрол над МПС и излиза вдясно извън пътя.  При извършената проверка е установено, че  Д. е  уплавлявал автомобила след като е лишен от това право по административен ред. Д. е подвел проверяващият орган, като посочва за водач друго лице, на което е съставен АУАН, като с тези си действия, осуетява извършването на проверка за алкохол при видимо нетрезво състояние.

От показанията на актосъставителя Ал. З. и свидетеля по АУАН В. И., се установява, че към момента на произшествието жалбоподателят твърдял, че не той е управлявал автомобила, а друго лице, което пътувало в него. Сведение, което било потвърдено и от другия пътник. Така първоначално АУАН бил издаден на Вл. Н. Р.. Била образувана прокурорска преписка и било установено, че не посоченото от жалбоподателят и другия пътник лице Вл. Н. Р. е управлявало автомобила, а именно жалбоподателя. По тази причина процесния АУАН е съставен на ***г. на жалбоподателя. В същият е посочена дата на извършване на нарушенията – ***г. , а в обжалваното НП се сочи дата ***г. НП редовно връчено на ***г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на ***г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество е основателна.

Съдът намира, че  НП е незаконосъобразно, тъй като не отразява действителната фактическа обстановка. При издаването на обжалвания адм. акт е допуснато нарушение на чл. 57, ал.1, т.5 от ЗАНН, тъй като между страните не се спори, че процесните нарушения са извършени  именно от жалбоподателя, но на ***г., а не както е отразено в НП на ***г. Като е допуснал това процесуално нарушение, адм. наказващия орган нарушил правото на защита на жалбоподателя да разбере кога точно е извършено нарушението, поради което и НП следва да бъде отменено като неправилно.

Воден от изложените съображения, Съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление ***г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Р., с което на С.М.Д. ЕГН ********** ***, за нарушение на чл.20, ал.1; чл.150 и чл. 174, ал.3 от ЗДвП са наложени административни наказания, съответно « Глоба « в размер на 20,00лв. на основание чл.185 от ЗДвП; « глоба « в размер на 300,00лв. на основание чл. 177, ал.1, т.1 от ЗДвП и «глоба « в размер на 2000,00лв. и «лишаване от право да управлява МПС» за срок 24 месеца на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: