Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 322, 11.08.2014г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

         РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

  На петнадесети Юли 2014 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 301 по описа за 2014                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Т.И.К. ЕГН ********** *** против  Електронен фиш сер. К № 0798660 на МВР ОДМВР - Разград,  с който за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП  му е наложено административно наказание на основание чл.189, ал.4 вр. Чл.182, ал.1,т.5 от ЗДвП,  “Глоба” в  размер на 300.00 лева.  

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени ЕФ, изцяло като незаконосъобразен. Навежда доводи за нарушение на материалния процесуалния закон при издаване на обжалваният ЕФ.

В съдебно заседание, редовно призован жалбоподателят  не се  явява, не изпраща процесуален представител.  

За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград  не се явява представител.

Контролираща страна РП – Разград, уведомени, изпращат представител, който счита жалбата за основателна, а обжалваното НП за незаконосъобразно издадено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Издаден е от ОДМВР – Разград, Електронен фиш сер. К № 0798660. Към ЕФ е приложена разпечатка от техническо средство Радар № 554, клип № 13624/09.11.2013г., Справка в централна база КАТ, относно собствеността върху т.а. „ Тойота Хайлукс ” с рег. №***. С обжалваният ЕФ на жалбоподателя е вменено нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, за това че на 09.11.2013г. в 11,54ч., в с. Лудогорци, ул. „Тунджа”, обл. Разград, в близост до дом № 53, посока Разград в населено място при ограничение на скоростта за движение 50км./ч.,  с МПС  т.а. „ Тойота Хайлукс ” с рег. № ***„ е извършил нарушение за скорост № 13110913624, установено и заснето с автоматизирано техническо средство № 554, като при разрешена скорост 50км./ч. е установена скорост 97км./ч. и превишаване на резрешената скорост с 47км.ч. – извършено нарушение на чл.21,ал.1 от ЗДвП, поради което на основание чл.189, ал.4 вр. Чл.182, ал.1,т.5 от ЗДвП е наложена глоба – 300лв. По делото няма доказателства относно датата на връчване на ЕФ, жалбата срещу него е подадена пред адм. наказващият орган на 25.04.2014г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН /обстоятелството за липса на доказателства относно датата на връчване на ЕФ, следва да се счита в полза на жалбоподателя/, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

По делото са събрани доказателства, от които е видно, че нарушението, за което е издаден обжалвания електронен фиш, е установено и заснето с мобилна система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение, тип „ТFR1-M, поставена на МПС.

Съгласно Тълкувателно Решение от №1/26.02.2014г. на ВАС по т.д. № 1/2013г.,  в  чл. 189, ал. 4 ЗДвП са посочени изрично условията, които следва да са налице, за да се издаде електронен фиш, а именно нарушението да е установено и заснето с автоматизирано техническо средство. Т.е. издаването на електронния фиш е строго ограничено и възможно само в случаите на предварително стационарно позиционирани технически средства със съответните предварителни обозначения за съществуването им (чл. 165, ал. 2, т. 6 и т. 7 ЗДвП), същите да работят на автоматичен режим без нужда от обслужване от съответен контролен орган. В останалите случаи при използване на мобилни технически средства, обслужвани и използвани непосредствено от контролен орган, тази разпоредба е неприложима и за констатираните с тези технически средства нарушения на ЗДвП е приложим общият ред за съставяне на АУАН и издаване на наказателно постановление.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                           Р  Е  Ш  И :

 

       ОТМЕНЯВА  Електронен фиш сер. К № 0798660 на МВР ОДМВР - Разград,  с който за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП  на Т.И.К. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание на основание чл.189, ал.4 вр. Чл.182, ал.1,т.5 от ЗДвП,  “Глоба” в  размер на 300.00 лева, като незаконосъобразен. 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: