РЕШЕНИЕ

 

304,  11.08.2014г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На осми Юли 2014година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 339 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от « Ш » ЕООД - Разград, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Р, представлявано от собственика Г. М. Г. ЕГН ********** против НП № 11-3602/ 03.05.2011г. на Директор на ТД на НАП гр.Варна, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.25, ал.1 вр. Чл.3, ал.1 от Наредба Н-18/13.12.2006г. на МФ и чл.118 от ЗДДС, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на 500,00лева на основание чл.185,  ал.1 от ЗДДС.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, жалбоподателят редовно призован, не се явява, за него упълномощен повереник, който поддържа жалбата по посочените в нея основания и моли за отмяна на обжалваното НП.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Варна, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: При извършена проверка от контролни органи ТД на НАП – Варна, на 18.03.2011г. в търговски обект – склад 7, находящ се в гр. Разград , ул. „ Грънчарска „ № 2, стопанисван от «Ш» ЕООД - Разград, с ЕИК ****,  документирана в ПИП № 0005579/18.03.2011г., е установено, че обектът е склад за пакетирани сладкарски изделия, перилни препарати и др., които се продават на едро и дребно,  въз основа на данните от Паспорт на ЕКАФП,  касовата книга за 2011г., Договор за техн. Обслужване, контролни лети съхранявани в обекта, Опис на наричните парични средства в обекта, междинния финансов отчет от ЕКАФП, Декларации, Трудови договори и доп. Споразумения, Заповед, Дл. Характеристика, е констатирано, че стокова разписка № 0000049636/18.03.2011г., на стойност 6,05лв. е заплатена в брой в момента на издаването й, видно от контролните ленти за деня и не е издаден ФКБ от ЕКФП. В потвръждение на констатираното е и собственоръчната декларация от работника С. Й., написана на процесната Стокова разписка – „ ... сумата от 6,05лв. ми е заплатена в брой на 18.03.2011г.  Не съм издала ФКБ...”.

На основание констатацията на контролните органи на 11.04.2011г. на жалбоподателя е съставен АУАН № 0036672, за това, че на 18.03.2011г. е извършена прооверка в търговски обект – скрад 7 за пакетирани захарни изделия и др., намиращ се в гр. Разград, ул. „ Грънчарска „ № 2, стопанисван от” Ш „ ЕООД – Разград. По време на проверката се установи, че на 18.03.2011г. е извършено заплащане в брой по стокова разписка № 0000049636/18.03.2011г., на стойност 6,05лв., видно от междинния отчет и съгласно писмени обяснения от С. Х. Й. ЕГН **********, същата е получила сумата от 6,05лв. в брой и не е издала фискарен касов бон от действащия в обекта ЕКАФП или касова бележка от кочан. Нарушението било квалифиицирано като такова по чл.25, ал.1 от Наредба Н-18/13.12.2006г. на МФ вр.  чл.118 и чл.186, чл.1, т.1,б.а от ЗДДС. АУАН съставен в присъствие на жалбоподателя, връчен му срещу подпис и подписан от него без възражения. 

В тридневния срок по ЗАНН, пред адм. Наказващия орган постъпили писмени възражения от жалбоподателя с приложениия.

На база съставения АУАН на 03.05.2011г. било издадено и обжалваното НП, в което адм. наказващият орган е описал нарушението по идентичен начин, квалифицирал го по чл.25, ал.1 вр. Чл.3, ал.1 от Наредба Н-18/13.12.2006г. на МФ и чл.118 от ЗДДС, а на основание чл.185, ал.1 от ЗДДС е наложил минималната, предвидена в Закона „имуществена санкция”  в размер на 500,00лева.

НП е редовно връчено на  търговеца на 01.04.2014г., жалбата срещу него е постъпила при адм. наказващия орган на 07.04.2014г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество е неоснователна, по следните съображениия: 

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна. В тази връзка съдът намира възражението на повереника на жалбоподателя за изтекла абсолютна погасителна давност за неоснователно, доколкото давностните срокове за започване, протичане и приключване на административнонаказателното производство са посочени в ЗАНН и са специални по отношение на НПК от една страна, а от друга, става въпрос заа наложено адм. Наказание „ имуществена санкция „, а не „ глоба „, последното визирано в НПК.

Съдът не споделя възражението на  жалбоподателя, че НП е издадено при неизяснена фактическа обстановка, доколкото не било установено, дали плащането по стоковата разписка не е извършено по банков път. Такова възражение би следвало да се предяви още срещу съставения АУАН, като се приложат съответни банкови извлечения – спорен факт, който следва да бъде проверен от адм. Наказващия орган преди издаване на процесното НП. Нито в към подаденото писмено възражение, нито към подеданата процесна жалба, жалбоподателят не обосновава това си възражение, което съдът намира заа неоснователно. От събраните в хода на съдебното призводство гласни доказателства – показанията на свидетелите Д. А. и Я. И., както и от писмените такива, изброени по – горе, съдът намира описаната фактическа обстановка за доказана по безспорен и несъмнен начин.

Относно възражението за прилагане на чл.28 от ЗАНН, поради маловажност на случая, съдът не споделя доводите на жалбоподателя в този смисъл. С оглед препращащата разпоредба на чл. 11 от ЗАНН разпоредбите на Наказателния кодекс (НК), включително и относно обстоятелствата, изключващи отговорността са приложими и в административно- наказателния процес. Такова обстоятелство, изключващо отговорността, е предвидено в нормата на чл. 9, ал. 2 НК - деянието формално осъществява признаците на предвиденото в закона административно нарушение, но поради своята малозначителност, не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна. Общественоопасно е деянието, което застрашава или уврежда личността, правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република България или други интереси, защитени от правото, т. е. стойността на установената в касата парична наличност, обичайния оборот на търговския обект и липсата на широк обществен отзвук са неотносими към маловажността на административното нарушение.

В този смисъл като правилно и законосъобразно, обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 11-3602/ 03.05.2011г. на Директор на ТД на НАП гр.Варна, с което на « Ш » ЕООД - Разград, с ЕИК *****, със седалище и адрес на управление гр. Р., представлявано от собственика Г. М. Г. ЕГН ********** за нарушение на чл.25, ал.1 вр. Чл.3, ал.1 от Наредба Н-18/13.12.2006г. на МФ и чл.118 от ЗДДС, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на 500,00лева на основание чл.185,  ал.1 от ЗДДС,  като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: