РЕШЕНИЕ

 

296                                     01.08.2014г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на трети юли                                            две хиляди и четиринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №344 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от А.М.Б. *** срещу Наказателно постановление  14-1075-000194 от 15.04.2014г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна Полиция- Разград, с което на жалбоподателя  на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на същия текст му е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС представителят на жалбоподателя  поддържа жалбата.

За наказващия орган не се явява представител. 

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно  постановление №14-1075-000194 от 15.04.2014г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна Полиция, Разград, на жалбоподателя  на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на същия текст му е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т421431/04.04.2014г.  съставен  от мл. автоконтрольор при ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя. Обстоятелствата по акта са отразени впоследствие в наказателното постановление, в което е отразено, че  на 04.04.2014г.  около 09,30 ч. в. гр. Разград  на бул. Априлско въстание, като неправоспособен водач - л.а. «Фолксваген Голф» с рег. №*****, като участник в ПТП на 08.12.2013г. не бил изпълнил задължението си като водач на МПСда направи задължителна застраховка на МПС, което не е спряно от движение и не е бракувано към датата на проверката 04.04.2014г. След това се сочи, че нарушението на жалбоподателя се изразява в това, че «...  управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка «тражданска отговорност на автомобилистите».

 Пред РРС е   разпитан като свидетел полицейския  служител Т. Х. /актосъставителя/, който сочи, че при датата на проверката всъщност жалбоподателят  не е е управлявал авттомобила си, а се явил понеже бил повикан за съответна справка. Проверката била извършена по повод на настъпило в предходен момент ПТП. Към датата  на ПТП-то автомобилът имал застраховка, но не и към датата на проверката от 04.04.2014г., когато тази застраховка вече била изтекла. Същото е видно и от приложеното копие от извлечение на справка за застраховките на автомобила.

  Изложените обстоятелства обуславят от правна страна следното. При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са допуснати нарушения на процесуалните правила, които опорочават НП и налагат отмяната му. От текста на НП не става ясно дали жалбоподателят в крайна слетка е наказан като лице, което е собственик на автомобил и не е изпълнил задължението си да сключи съответен договор за застраховка или като лице, което управлява автомобил за който не е сключена застраховка – в наказателното постановление е допуснато противоречие, като последователно са изписани словесните състави на двете квалификации, които обаче се подвеждат под различни алтернативни състави, съдържащи се в чл.315, ал.1 от КЗ. В самото наказателно постановление не е посочено дали при проверката автомобилът се управлява от жалбоподателя – въпросът се изяснява от разпита на актосъставителя. При това остава двусмислено какво точно обстоятелство е констатирано от наказващия орган и по кой точно състав жалбоподателят е наказан. В крайна сметка е изписано, че нарушението се изразява в управление на автомобил във връзка с чието притежаване и използване не е сключена задължителна застраховка, но както се установява, към този момент автомобилът не е управляван. Допуснатите противоречия осуетяват реалното упражняване на правотно на защита на жалбоподателя, а за съда остава невъзможно да провери реалните констатамии на наказващия орган, тъй като същите не са изразени ясно в НП. Всичко това  опорочава наказателното постановление, което налага отмяната му на формално основание, без въпросът за визираното нарушение да бъде разглеждан по същество.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА   Наказателно постановление №14-1075-000194 от 15.04.2014г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна Полиция - Разград, с което на А.М.Б. *** на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на същия текст му е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: