Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

                 № 332                                                     13.08.2014 година                                        град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на осемнадесети юли                                                         две хиляди и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                                      № 389                                          по описа за  2014 г.

                             

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от С.И.С. против наказателно постановление № 181/13 от 07.11.2013 г.  на Началник РУП – Лозница към ОДМВР Разград, с което за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП на основание същия текст от закона, са му наложени административни наказания «глоба» в размер на 2000 лв и «лишаване от право да управлява МПС» за срок от 24 месеца.

             В съдебното заседание, жалбоподателят чрез упълномощения от него защитник, моли НП да бъде отменено като незокносоъобразно.

            Административнонаказващият не зеявява становище по жалбата.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            Атакуваното наказателно постановление № 181/13 от 07.11.2013 г.  на Началник РУП – Лозница към ОДМВР Разград, с което е ангажирана отговорността на жалбоподателя за нарушение на чл. 174 ал.3 от ЗДвП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение №181/27.10.2013г. съставен от св. Ц.. Последният, видно от представената от ОД на МВР Разград справка рег. № 24829/15.04.2014 г., към посочената дата на установяване на нарушението и съставяне на АУАН – 27.10.2013 г. е заемал длъжност «старши полицай» в «ООР», «Охранителна полиция» на РУП Лозница, на която е бил назначен със заповед № 3169/24.09.2013 г. Считано от 24.02.2014 г., свидетелят заема длъжност «младши автоконтрольор І степен» в група «ОДПКПД», сектор «ПП», отдел «Охранителна полиция» при ОД на МВР Разтрад. В отговор на нарочно изисканата в този смисъл информация, от административнанаказващият орган е постъпила информация че за свидетелят, към 27.01.2013 г., не могат да бъдат предсатвени доказателства удостоверяващи материалната му компетентност за съставяне на АУАН за нарушения по ЗДвП, поради липса на такива.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

         Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения :

         Съгласно чл. 189, ал. 1 от ЗДвП актовете, с които се установяват нарушенията по този закон, се съставят от длъжностните лица на службите за контрол, предвидени в този закон. Според чл. 165 ал.1 от ЗДвП контролът върху спазването на правилата за движение от всички участници в движението се извършва от определени от министъра на вътрешните работи служби. Съгласно разпоредбата на чл. 31, ал. 1 от Инструкция № Iз-1665 от 22.08.2013 г. за организацията на работа и реда за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение, издадена от министъра на вътрешните работи /обн., ДВ, бр. 79 от 10.09.2013 г./ пътният контрол се осъществява от служители, назначени в щатно обособените структури "Пътна полиция" и звената, осъществяващи пътен контрол по главните пътища и автомагистрали, а според ал. 2 със заповеди на директорите на СДВР и ОДМВР могат да бъдат използвани за осъществяване на пътен контрол и служители от "Охранителна полиция" с правомощия по  ЗДвП след успешно полагане на изпит. От събраните в настоящото производство писмени  доказателства  се установява по безспорен начин, че актосъставителят към дата на съставяне на процесния АУАН – 27.10.2013 г., е бил назначен на длъжност старши полицай в „ООР” , Охранителна полиция” при РУ „Полиция” – Лозница, на която е назначен  считано от 07.10.2013 год., а е заел длъжността „младши автоконтрольор” в група „ОДПКПД”, сектор „Пътна полиция”, отдел „Охранителна полиция”, считано от 24.02.2014 год. Нарочна заповед по отношение на същия издадена на основание чл. 31 ал.2 от посочената по – горе инструкция, по делото не е представена, поради липсата на такава, според постъпилата информация от административнонаказващия орган. При това положение, следва да се приеме, че актосъставителят не е притежавал материална компетентност да издава актове за установяване на административни нарушения на правилата на Закон за движение по пътищата. Същият не попада в категорията на длъжностните лица посочени в разпоредбата на чл. 37 ал.1 б. «а» от ЗАНН, а доказателства за определянето му от министъра на вътрешните работи, като такова длъжностно лице, по реда на чл. 37 ал.1 б.»б» от Закона, не бяха представени. Ето защо и доколкото актът за установявне на административно нарушение, съгласно чл. 36 ал.1 от ЗАНН поставя началото на административнонаказателното производство, а в настоящия случай той е издаден от лице, което не е било носител на съответните правомощия за това, то и развилото се въз основа на него производство по налагане на  административно наказание, приключило с атакуваното НП  № 181/13 от 07.11.2013 г.  на Началник РУП към ОДМВР Разград, се явява изцяло незаконосъобразно.

          По тези именно съображения и процесното наказателно постановление следва да бъде отменено.

         Воден от изложеното по – горе и на основание чл. 63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                         

                                                                                             Р   Е   Ш   И  :

             

             ОТМЕНЯ наказателно постановление № 181/13 от 07.11.2013 г.  на Началник РУП – Лозница към ОДМВР Разград, с което за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП на основание същия текст от закона, на С.И.С. са наложени административни наказания «глоба» в размер на 2000 лв и «лишаване от право да управлява МПС» за срок от 24 месеца.

            Решението подлежи на обжалване пред АС Разград с 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: