Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

                 № 308                                                    20.08.2014 година                                        град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на десети юли                                                 две хиляди и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Д.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                                      № 400                                          по описа за  2014 г.

                             

 

                              За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

         

            Постъпила е жалба от “АБРИТУС ТЕКСТИЛ” ООД гр. Р. против наказателно постановление № *** от *** г. на Директора на дирекция "Инспекция по труда" гр. Р., с което за нарушение на чл. 3 във вр. с чл.11, ал.1, т.3 и ал.5 от Наредба №РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд  на обжалващото дружество на основание чл. 413, ал.2 от КТ е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 1 500 лв. Моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, тъй като  го счита за незаконосъобразно.

            В съдебното заседание за обжалващото дружество  не се явява представител.

            Въззиваемата страна, чрез представителя си изразява становище за неоснователност на жалбата.  

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            На 03.04.2014 г. от 19.05ч. представители на Д"ИТ" осъществили проверка по работни места в шивашко предприятие, находящо се в гр. Р., ул. Х. С. ***, експлоатирано от “Абритус Текстил” ООД. Било установено, че по време на проверката в шивална зала на втория етаж в обекта на контрол е допусната да шие на шевна машина В. Е. А., която била в трудовоправни отношенвия с друго предприятие – “Голд стил текстил” ООД, като същата била допусната на работа в обекта на жалбоподателя, без предварително да е инструктирана по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на територията на контролираното предприятие. Нарушението било установено въз основа на представените на контролния орган инструктажни книги. Въз основа на констатациите от проверката,  на 28.04.2014г.   бил съставен АУАН с бл. № *** за това, че на 03.04.2014 г. В. А.  е била допусната от работодателя /обжалващото юридическо лице/ да работи в обекта, без предварително да е инструктирана по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на територията на контролираното предприятие.  Въз основа на акта било издадено и обжалваното НП, с което за нарушение на чл. 3 във вр. с чл.11, ал.1, т.3 и ал.5 от Наредба №РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд  на обжалващото дружество, в качеството му на работодател, на основание чл. 413, ал.2 от КТ е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 1 500 лв.

       Съдът намира за установена горната фактическа обстановка въз снова на представените към административнонаказателната преписка писмени доказателства, както и въз основа на показанията на разпитаната в хода на съдебно производство актосъставителка М. И. /главен инспектор в ДИТ/. Тази свидетелка в показанията си потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Сочи, че при проверката в самия обект заварили там лицето B. A. в производственото помещение да шие на машина. Последната обяснила, че работи в друго предприятие /“Голд стил текстил” ООД/ и дошла малко по-рано за да помага за ушиване на продукция. Установено било, че действително е работник на “Голд стил текстил” ООД. В инструктажните книги липсвало отбелязване същата да е инструктирана. Представено е и извлечение от книгите за начален инструктаж по безопасност и здраве при работа, като в същите не е отразено да е провеждан инструктаж на лицето В. A. Всъщност тези констатации не се оспорват, поради което съдът намира обстоятелствата по акта и НП за доказани по безспорен начин.

         Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна, следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, против акт подлежащ на  съдебен контрол жалбата е допустима.

         Разгледана по същество, същата е неоснователна,  по следните съображения:

         Като издадено от компетентния за това орган, по реда и във формата предвидена от закона, наказателното постановление се явява законосъобразно от формална страна. Съдът намира, че санкционираното юридическо лице е осъществило вмененото му нарушение. С издаденото НП е нагажирана наказателната отговорност на жалбоподателя, в качеството му на работодател, за осъществено нарушение на чл. 3 във вр. с чл.11, ал.1, т.3 и ал.5 от Наредба №РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд , на основание чл.413 ал.2 от КТ - за това, че на процесната дата B. A. е осъществявала  трудова дейност в предприятието на работодателя без преди това да е инструктирана по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на територията на контролираното предприятие. Несъмнено е, че работничката е допусната да работи в предприятието и преди това инструктаж не и е извършен. Така е нарушен на първо място чл.3 от цитираната Наредба, изискващ до работа не се допуска неинструктиран работник. Чл.11, ал.1, т.3 от Наредбата изисква да се провежда инструктаж и спрямо работници от други предприятия, които ще работят на територията на предприятието, което означава, че и в разглеждания специфичен случай инструктажът е бил задължителен именно с оглед на това, че на работничката предстои работа на територията на обекта на жалбоподателя. По силата на чл.11, ал.5 от Наредбата тези инструктажи се документират в инструктажни книги. С всички тези изисквания рлаботодателят не се е съобразил. Това означава, че работодателят е нарушил задълженията си свързани за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, поради което и правилно е санкциониран на основание чл.413, ал.2 КТ. Според съда не може да се приеме, че случаят е маловажен. Става дума за сериозно нарушение, свързано именно със здравето и безопасността на роботниците, поради което и подобни практики заслужават сериозен укор. В случая наложеното на жалбоподателя наказание е имуществена санкция в размер на 1500 лв, което е законовия минимум и не може да се поставя въпрос за намаляването му.

               Воден от изложеното до тук, на осн. чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

                                         

 

                                                Р     Е     Ш     И :

             

                ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № *** от *** г. на Директора на дирекция "Инспекция по труда" гр. Р., с което за нарушение на чл. 3 във вр. с чл.11, ал.1, т.3 и ал.5 от Наредба №РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд  на “АБРИТУС ТЕКСТИЛ” ООД гр. Разград на основание чл. 413, ал.2 от КТ е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 1 500 лв.

                Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград с 14 дневен срок                от съобщаването му на страните.

 

                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: