РЕШЕНИЕ

 

  307                                   20.08.2014г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на десети юли                                              две хиляди и четиринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №425 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.П.К. *** срещу Наказателно постановление  *** от ***г.    на Началник Сектор към ОДМВР – гр. Разград, с-р Пътна полиция- Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.150 от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 150 лв и на основание чл.183, ал.1, т.1, предл.3 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв. Същият моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят поддържа жалбата си лично и чрез защитника си.  

Ответната страна Областна Дирекция на МВР не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество жалбата се  явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №*** от ***г.    на Началник Сектор към ОДМВР – гр. Разград, с-р Пътна полиция- Разград на жалбоподателя И.П.К. *** на основание чл.177, ал.1, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.150 от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 150 лв и на основание чл.183, ал.1, т.1, предл.3 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №*** от ***г., съставен от мл. автоконтрольор при ОД на МВР - Разград на жалбоподателя. Обстоятелствата отразени в акта след това са отразени в Наказателното постановление, като е посочено, че жалбоподателят  на ***г. около 23.50 часа в гр. Р. по ул. Б. Л. в близост до библиотека «Б. П.» управлявал лек автомобил М. с Рег. №***, след като бил лишен от това право по административен ред. Водачът не представил Свидетелство за регистрация на МПС. При текстовото изписване на правната квалификация е посочено, че водачът е извършил следните нарушения: «1/ Управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред, с което виновно е нарушил чл.150 от ЗДвП, 2/ Не носи свидетелство за регистрация на МПС, което управлява или за тегленото от него ремарке, с което виновно е нарушил чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП.».

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския  служител Ф. Ф. /актосъставителя/, който чрез показанията си потвърждава отразеното в акта. Представена е и справка картон на водача от ОД на МВР гр.Разград, видно от която жалбоподателят е бил лишен от правото да управлява МПС за срок от три месеца с НП №***г. от ***г. на ОД на МВР Разград. В същата справка е отразено, че НП е влязло в сила на ***г. Тъй като срокът на тези наказания тече от влизане в сила на НП, то срокът на това наказание е изтекъл на ***г. Това означава, че към настоящия момент жалбоподателят е с възстановени права. Фактически същият е бил с възстановени права и към момента на проверката  на ***г.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено по следните съображения:

Относно първото нарушение, вменено на жалбоподателя, а именно нарушението изразяващо се в управление на МПС в период през който жалбоподателят бил лишен от такова право, следва да се каже, че в НП не е посочен актът с който жалбоподателят е лишен от това право – не се споменава дали се касае за НП или друг акт, нито кога и от кого е издаден такъв акт. Това само по себе си осуетява съдебната проверка на направените от наказващия орган изводи. При словесното изписване на правната клавификация е изписано алтернативното «...лишен от това право по административен или съдебен ред». В текста на наказателното постановление подобна алтернативност не следва да се допуска защото води до неяснота на конкретния извод и засяга съществено правата на санкционираното лице да разбере какво му се вменява. Освен това от представената справка картон на жалбоподателя се налага извод, че всъщност жалбоподателят не е бил лишен от това право към момента на проверката, поради което неправилно е санкциониран. Тези изложени съображения налагат отмяна на НП като незаконосъобразно относно първото вменено на жалбоподателя нарушение.

Наказателното постановление е незаконосъобразно и в частта относно второто вменено на жалбоподателя нарушение – нарушението изразяващо се в непредставяне на Свидетелство за регистрация на МПС. При словесното изписване на правната клавификация отново е изписано алтернативното «Не носи свидетелство за регистрация на МПС, което управлява или за тегленото от него ремарке, с което виновно е нарушил чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП.». Тази алтернативност, визираща регистрация на МПС или на ремарке, води до неяснота и поражда двусмислие относно действителната констатация, тъй като са изписани двата алтернативни състава по законовия текст, а е следвало да се очертае само конкретното нарушение. Поради това наказателното постановление е незаконосъобразно и в тази част. Всичко изложено налага извода, че НП следва да бъде отменено изцяло като незаконосъобразно. 

Водим от горното, съдът

                                                                  Р Е Ш И:

 ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление *** от ***г.    на Началник Сектор към ОДМВР – гр. Разград, с-р Пътна полиция- Разград, с което на И.П.К. *** на основание чл.177, ал.1, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.150 от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 150 лв и на основание чл.183, ал.1, т.1, предл.3 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв.

 Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: