РЕШЕНИЕ

 

340                                     27.08.2014г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   тридесети юли                                    две хиляди и четиринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №463 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Р.К. *** срещу Наказателно постановление  №619/13 от 09.10.2013г., на Началник Сектор ПП – Разград към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 6, т.1, пр.3 от същия закон е наложена глоба от 20 лв, на основание чл.183, ал.1,  т.1, пр.2 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, пр.2 от същия закон му е наложена глоба от 10 лв и на основание чл.181, т.1, пр.1    от ЗДвП за нарушение на чл.147, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 80 лв и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети 8 контролни точки за нарушението по чл. 183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание  жалбоподателят не се явява и не изпраща представител. В писмено становище поддържа жалбата си.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява частично основателна.

С обжалваното    Наказателно постановление  №619/13 от 09.10.2013г., на Началник Сектор ПП – Разград към ОД на МВР Разград на жалбоподателя Р.К.К.  на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 6, т.1 от същия закон е наложена глоба от 20 лв, на основание чл.183, ал.1,  т.1, пр.2 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, пр.2 от същия закон му е наложена глоба от 10 лв и на основание чл.181, т.1, пр.1    от ЗДвП за нарушение на чл.147, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 80 лв и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети 8 контролни точки за нарушението по чл. 183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП.   Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №619/02.10.2013г.  съставен от мл. автоконтрольор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 02.10.2013г., около 11,20 часа,  в гр. Разград по бул. Априлско въстание, посока гр. Шумен, на кръстовище с околовръстен път Е-70, до бензиностанция петрол, жалбоподателят е управлявал л.а. Ауди с Рег. №*****, като нарушил знак Б-2 и не спрял. След като бил спрян се установило, че не носи контролен талон към свидетелството му за управление на МПС. Освен това не бил минал технически преглед м. юни 2012г. до момента. Прието е, че така е нарушен първо чл.6,т.1 от ЗДвП,  тъй като жалбоподателят не спрял пред пътен знак, указващ това. На второ място е прието, че е нарушен чл.100, ал.1, т.1 пр.2 от ЗДвП, тъй като жалбоподателят не носил контролен талон към свидетелството си за управление на МПС.  На трето място е прието, че е нарушен чл.147, ал.1 от ЗДвП, тъй като е прието, че автомобилът на жалбоподателят не бил минал технически преглед.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Н. И. /актосъставителя/. Същият свидетел потвърждава, че действително жалбоподателят не е спрял на кръстовище пред знак Б-2, указващ на водача да спре и да пропусне движещите се с предимство. Жалбоподателят само намалил, но не спрял.  След като бил спрян от полицейските служители жалбоподателят бил проверен и се оказало, че не носи контролен талон към СУМПС. На автомобила му не бил поставен стикер, удостоверяващ извършен технически преглед. Тези обстоятелства съдът намира за установени по несъмнен начин, тъй като кредитира казаното от актосъставителя, а и се позовава на доказателствената сила на АУАН.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление е законосъобразно в своята първа част – относно наложеното  на жалбоподателя на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 6, т.1 от същия закон наказание  глоба от 20 лв. В тази част акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  не страдат от процесуални пороци и не е допуснато нарушение на материалния закон. Жалбоподателят  е наближавал път с предимство и за да излезе на същия е следвало да спре и да пропусне автомобилите движещи се с предимство, като това му задължение е било указано от съответен знак Б-2. Жалбоподателят обаче не спрял, а само намалил и продължил пътя си. С това същият е нарушил чл. 6, т.1, пр.3 от ЗДвП и правилно е санкциониран на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП.  От субективна страна жалбоподателят е действал умишлено – очевидно напълно съзнателно. Съдът намира, че в случая не става дума за маловажен случай, тъй като тези нарушения са явно чести и са израз на крайна разсеяност, което налага и по - строг поглед върху тях. Наложеното му наказание е в абсолютно определения законов размер. В тази част наказателното постановление се явява законосъобразно и следва да бъде потвърдено, включително и в частта, с която на жалбоподателя на основание Наредба №Із-2539 на МВР са отнети 8 контролни точки, които са отнети именно за това нарушение.

Наказателното постановление е законосъобразно и в своята втора  част – относно наложеното  на жалбоподателя на основание чл.183, ал.1,  т.1, пр.2 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, пр.2 от същия закон наказание глоба от 10 лв.  Очевидно жалбоподателят, като водач на МПС, не е носил в себе си контролния  талон към СУМПС, което е установено от контролните органи. Така той е нарушил  чл.100, ал.1, т.1, пр.2. В този случай жалбоподателят очевидно е действал непредпазливо – явно става дума за пропуск от негова страна.   Това обаче не освобождава жалбоподателя от административнонаказателна отговорност -непредпазливите административни нарушения  са принципно наказуеми и в случая жалбоподателятоснователно е наказан по чл.183, ал.1,  т.1, пр.2 от ЗДвП. Наложеното му наказание е в абсолютния законов размер по чл.183, ал.1,  т.1 от ЗДвП. С оглед явното пренебрежително отношение на водачите към подобен род нарушения не може да се говори за маловажен случай. В тази част наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Наказателното постановление обаче е незаконосъобразно в своята трета част – относно наложеното  на жалбоподателя на основание чл.181, т.1, пр.1    от ЗДвП за нарушение на чл.147, ал.1  от същия закон наказание глоба от 80 лв. Санционната разпоредба на  чл.181, т.1   от ЗДвП предвижда наказание за собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи автомобила за технически преглед  в определения срок. В случая от текста на наказателното постановление не е ясно в какво качество е наказан жалбоподателят – като собственик или като длъжностно лице – нищо не е отразено в този смисъл. Сочи се, че наказанието се налага въз основа на пр.1 на чл.181, т.1 от ЗДвП, което навежда на извод, че може би наказващият орган е наказал жалбоподателят като собственик. Дали обаче жалбоподателят е управлявал собствен автомобил не е посочено изрично нито в акта, нито в НП. Самият жалбоподател в жалбата твърди, че автомобилът не е  негов и няма  данни, които да сочат обратното. При това, с оглед липсата на конкретизация в НП и доколкото от текста на същото остава неясно в какво качество жалбоподателят е наказан, то и за съда остава невъзможно да провери правилността на наказателното постановление в тази му част по същество. Нарушават се съществено и  правата на жалбоподателя да разбере какво му се вменява – изложените в жалбата доводи относно това наказание се споделят от съда. Затова и наказателното постановление в тази му част, с която жалбоподателят е наказан на основание чл.181, т.1, пр.1    от ЗДвП като незаконосъобразно следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №619/13 от 09.10.2013г., на Началник Сектор ПП – Разград към ОД на МВР Разград, само в частта, с която    на Р.К. *** на основание чл.181, т.1, пр.1    от ЗДвП за нарушение на чл.147, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 80 лв.

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №619/13 от 09.10.2013г., на Началник Сектор ПП – Разград към ОД на МВР Разград, в останалата му част с която на на Р.К. *** на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 6, т.1, пр.3 от същия закон е наложена глоба от 20 лв и на основание чл.183, ал.1,  т.1, пр.2 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, пр.2 от същия закон му е наложена глоба от 10 лв и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети 8 контролни точки за нарушението по чл. 183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: