Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер  248                  19.08.2014 г.   гр. Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд на 24.07.2014 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар: Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 1241 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Р  Е  Ш  И

 

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между М.И.В., ЕГН **********,*** и И.С.В., ЕГН **********,***,  на ***г. в гр. гр. K., обл. Разград, с акт № ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1. Упражняването на родителските права над децата, родени преди брака -  Д. И. С., ЕГН ********** и И. И. С., ЕГН ********** се предоставя на майката М.И.В., ЕГН - **********, при режим на лични отношения на бащата И.С.В., ЕГН – **********, които ще се осъществяват по местоживеене на децата, последната събота и неделя на месеца от 8.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, както и един месец през лятото, който не съвпада с отпускът на майката.

2. Бащата, И.С.В., ЕГН – ********** ще заплаща ежемесечна  издръжка на децата Д. И. С., ЕГН ********** и И. И. С., ЕГН **********, действащи лично и със съгласието на тяхната майка и законен представител М.И.В., ЕГН – **********, в размер на 85.00 лв. за всяко дете, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства водещи до прекратяване или изменение на издръжката.

3. Семейното жилище, находящо се село в С., ул. „Й. Й.”, № ***, община K., област K. се предоставя за ползване на И.С.В., ЕГН – **********.

4. Страните през време на брака не са придобили недвижими имоти, представляващи СИО, а движимите вещи са разделени помежду ни извънсъдебно и доброволно и за в бъдеще никой от тях няма да има каквито и да било претенции във връзка с подялбата на същите.

5. Страните заявяват, че нямат общи, придобити по време на брака си влогове и депозити в банки и нямат претенции в тази насока един спрямо друг. Страните нямат претенции към личните банкови сметки на другия съпруг. Задълженията, които е поел всеки един от тях на свое име, си остават лични за него и не ще представляват задължения на другия съпруг след прекратяване на брака.

7. Страните нямат претенции един към друг за заплащане на издръжка след влизане в сила на решението за прекратяване на брака.

8. След прекратяване на брака съпругът ще запази брачното си фамилно име – В..

9. Разноските по делото остават така, както са направени от страните по делото, а окончателната държавна такса ще се поеме по-равно.

5. Със споразумението страните уреждат по доброволен начин всички лични и имуществени отношения помежду си, и няма да имат никакви имуществени претенции за в бъдеще един към друг.

ОСЪЖДА М.И.В., ЕГН **********,*** и съдебен адрес с. Т., ул. С.***, общ. Р., ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от 20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща държавна такса за прекратяването на брака.

ОСЪЖДА И.С.В., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от:

- 122.40 лв. /сто и двадесет и два и 40 стотинки/ представляваща държавна такси за присъдената издръжка,

-                 20 лв. /двадесет лева/, представляваща държавна такса за прекратяването на брака.

Препис от решението да се връчи на страните.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд –Разград само в частта за таксите и разноските в двуседмичен срок от връчването му на страните.

В останалата му част решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал. 5 ГПК.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: