Р Е Ш Е Н И Е

Номер 274                                          19.09.2014 г.                                      гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На девети септември                                                две хиляди и тринадесета година   

в публично заседание в състав:

Председател: Светлана Чолакова

секретар    П.Т.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№32 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

           

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между М.С.Д., ЕГН********** и Х.К.Д., ЕГН********** на *** г. в гр.Р., за който е съставен акт за граждански брак №*** поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО на осн. чл.49  от СК.

          ПОСТАНОВЯВА, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има съпругът    Х.К.Д.       

          ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителски права по отношение на родените от брака деца Д. Хр. Д., ЕГН********** и Н. Хр. Д., ЕГН********** на майката М.С.Д., ЕГН**********, като на бащата Х.К.Д., ЕГН********** се определя режим на лични отношения с децата, всяка първа и трета събота от месеца от 10 часа до 18,00 часа в неделя с преспиване, един месец през лятото несъвпадащ с отпуска на бащата, както и по един ден през Коледните и един ден през Новогодишни празници.

          ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище - апартамент в гр.Р. ******на М.С.Д., ЕГН********** до като упражнява родителските права на децата.

          ОСЪЖДА Х.К.Д., ЕГН********** ДА ЗАПЛАЩА на малолетните си деца Д. Хр.Д., ЕГН********** и Н. Хр. Д., ЕГН**********, чрез тяхната майка и законен представител М.С.Д., ЕГН**********, ежемесечна парична издръжка в размер на 120лв./сто и двадесет лева/ за детето Д. и 90лв./деветдесет лева/ за детето Н., считано от 10.01.2013г, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на предпоставки за изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ исковете до първоначално предявения размер.

На основания чл.242 ал.1 от ГПК съдът постановява предварително изпълнение на решението в частта му за издръжката.

ПОСТАНОВЯВА съпругата М.С.Д. след влизане в сила на решението да носи предбрачното си фамилно име Г.

ОСЪЖДА М.С.Д., ЕГН********** ДА ЗАПЛАЩА на Х.К.Д., ЕГН********** наем за ползването на апаратамент в гр.Р., ****** в размер на 80лв./осемдесет лева/, считано от влизане в сила на решението, като ОТХВЪРЛЯ иска до първоначално предявения размер, както и за периода от месец септември 2012г. до  месец февруари 2014г.

ОСЪЖДА Х.К.Д., ЕГН**********, ДА ЗАПЛАТИ на М.С.Д., ЕГН********** сумата 825лв./осемстотин двадесет и пет лева/ за разноски

 ОСЪЖДА Х.К.Д., ЕГН**********, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса 20 лв./двадесет лева/ за иска за развод и 302,40лв. /триста и два лева и четиридесет стотинки/ д.т. върху размера на издръжката.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                   

                    

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: