РЕШЕНИЕ

 

348                                    11.09.2014г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на тридесет и първи юли                                      две хиляди и четиринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №418 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от “Селенази” ООД – гр. Исперих   срещу Наказателно постановление  105000-F110329 от 27.05.2014г. на Директора на Офис – Разград   при Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Разград, с което на обжалващото дружество за нарушение на чл.92, ал.1  от Закона за корпоративно подоходно облагане е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.261, ал.1  от ЗКПО. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС процесуалния представител на обжалващото дружество поддържа жалбата.  

Представителят на наказващия орган изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление постановление  105000-F110329 от 27.05.2014г. на Директора на Офис – Разград при  при Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Разград на обжалващото дружество за нарушение на чл.92, ал.1  от Закона за корпоративно подоходно облагане е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.261, ал.1  от ЗКПО. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №F110329 от 19.05.2014г. съставен на обжалващото дружество  от старши инспектор по приходите  при Териториална дирекция гр. Варна, офис Разград. В акта и в НП е отразено,  че на 19.05.2014г. в ТД на НАП Варна, офис Разград, при подаване на годишна данъчна декларация е установено, че “Селенази” ООД, като данъчно задължено лице по чл.2, ал.1, т.1 от ЗКПО не е изпълнило задължението си да подаде годишна данъчна декларация по ЗКПО за 2013г. на основание чл.92, ал.1 от ЗКПО в законоустановения срок до 31.03.2014г.  в териториалната дирекция по постоянен адрес - ТД на НАП Варна, офис Разград. Посочено е, че декларацията е подадена на 19.05.2014г., при което е налице закъснение от 1 месец и 19 дни.  

В заседанието пред РРС е разпитана свидетелката И. И. /актосъставителя/, която в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. По тези обстоятелства всъщност не се спори. Представен е и препис от първа страница на годишната данъчна декларация по чл.92 от ЗКПО на “Селенази” ООД – гр. Исперих, от която е видно, че е подадена в ТД на НАП Варна, офис Разград на 19.05.2014г.    Съдът намира за безспорно установени изложените в акта и НП обстоятелства. От данъчната декларация е видно, че същата касае периода 17.12.2013г. до 31.12.2013г., т.е последните 15 дни на годината, тъй като дружеството финкционира именно от 17.12.2013г., както се сочи от жалбоподателя. По тези обстоятелства не се спори, както и относно факта, че е бил налице нулев финансов резултат за дружеството до края на 2013г.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. На санкционираното юридическо лице е вменено нарушение, изразяващо се в неподаване на дължимата данъчна декларация в законовия срок. С оглед данните по делото съдът приема, че обжалващото дружество е осъществило състава на вмененото му нарушение. “Селенази” – гр. Исперих   е данъчно задължено лице по смисъла на чл.2, ал.1, т.1 от ЗКПО, което се облага с корпоративен данък и съобразно изискванията на чл.92, ал.1 от ЗКПО е следвало до 31.03.2014г. /чл.91, ал.2 от ЗКПО/ да подаде в ТД на НАП, офис Разград годишна данъчна декларация за финансовите резултати от 2013г., което в случая не е направено. Вместо това данъчната декларация е подадена по-късно  - на 09.04.2014г.  Задължението за своевременно подаване на данъчни декларации не отпада поради факта, че същото дружество функционирало само през последните 15 дни на 2013г. Самият факт, че в рамките на тази година дружеството вече съществува, поражда за същото задължение за подаване на данъчна декларация за годината, независимо от това дали финансовият резултат е нулев. Законът сканкционира самото пропускане на срока. В случая нарушението е извършено поради проявена небрежност от управителя на дружеството. Така или иначе отговорността на юридическите лица е безвиновна. Разглежданият случай не е маловажен,  тъй като става дума за едно немалко закъснение – 1 месец и 19 дни. Това вече е продължително закъснение и надхвърля рамките на едно краткотрайно закъснение, което би определило случая като маловажен. Наложеното наказание в случая е в минимален размер и не следва да се поставя въпрос за коригирането му. Поради всичко изложено  съдът намира, че в случая издаденото наказателно постановление  е законосъобразно и следва да бъде потвърдено

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  № №105000-F110329 от 27.05.2014г. на Директора на Офис – Разград при   Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Разград, с което на “Селенази” ООД – гр. Исперих   за нарушение на чл.92, ал.1  от Закона за корпоративно подоходно облагане е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.261, ал.1  от ЗКПО.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       Районен съдия: