Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                                                             № 376, 29.09.2014 година, град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на втори Септември  две хиляди и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар П.Т.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело   424 по описа за  2014 г.

                           За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от В.И.В. ЕГН ********** ***, чрез процесуален представител против наказателно постановление № *** г. на  Директор РД „ АА „ -Разград, с което за нарушение на чл. 15, §3, първо тире от Регламент 3821/85 вр. Чл.78, ал.1,т.2 От ЗАвП и чл.100, ал.1,т.1 от ЗДвП са наложени наложени съответно административни наказания «глоба» в размер на  200,00лв. На основание чл.93в, ал.13 от ЗавП и в размер на 10,00лв. На основание чл.183, ал.1,т.1 от ЗДвП-

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон.

            Административнонаказващият орган заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            На ***г.  контролни органи от РД « АА « - Разград,  около 13,00ч. На път І-2 гр. Р. – гр. Ш. до бензиностанция „П. „ спрели за проверка жалбоподателя, в качеството му на водач на тов. Автомобил „ М. „ с рег. № *** от категория N 3 и прикачено полуремарке  с рег. № *** от категория О4, извършващ обществен превоз на товари със заверено копие към лиценз № *** от ***г., с пътен лист №  *** от ***г. с отразен мааршрут наа движение  от гр. Р. до гр. Д. с товарителница № *** от ***г. оборудван с аналогов тахограф „ Kienzle VDO „ 1319.27 със сериен № ***, като при проверката установили, че водача не е осигурил съвпадане на часовото време върху тахографския лист с официалното време в страната на регистрация на превозното средство Р България. В момента на проверката часът е 13,30ч., а отразеното в тахографския лист – 11,30ч. Получава се разлика 2 часа,като разликата се установява след направена справка на тел.02180. Водачът не представя Контролен талон към СУМПС №***.

За констатираните нарушения на жалбоподателя е съставен АУАН бл. № ***, подписан от него без възражения и връчен му срещу подпис. В АУАН описаните нарушения са квалифицирани като такива по чл. 15, §3, първо тире от Регламент 3821/85 вр. Чл.78, ал.1,т.2 От ЗАвП по отношение неосигуряване съвпадането на часовото време по тахографския лист с часовото време на държавата по регистрация на превозното средство и по чл.100, ал.1,т.1 от ЗДвП, относно непредставянето на КТ към СУМПС. Към АУАН е приложено заверено копие на тахографският лист. На 13.05.2014г. е издадено и процесното НП № *** на  Директор РД „ АА „ -Разград, в което нарушенията са описани по идентичен с АУАН начин, квалифицирани са като такива по чл. 15, §3, първо тире от Регламент 3821/85 вр. Чл.78, ал.1,т.2 От ЗАвП и чл.100, ал.1,т.1 от ЗДвП и са наложени наложени съответно административни наказания «глоба» в размер на  200,00лв. На основание чл.93в, ал.13 от ЗавП и в размер на 10,00лв. На основание чл.183, ал.1,т.1 от ЗДвП.

НП връчено лично на жалбоподателя на 03.06.2014г. срещу подпис. Жалбата срещу него е постъпила при адм. Наказващия орган на 09.06.2014г.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН,  жалбата е допустима.

          Разгледана по същество, същата се явява неоснователна по следните съображения: Съгласно чл. 15, §3, първо тире от Регламент 3821/85, задължение на водачите на ПТС е да осигуряват съвпадане на часовото време върху тахографския лист с официалното време в страната на регистрация на превозното средство, в случая - Р България. Разпоредбата на Чл.78, ал.1,т.2 от ЗАвП, препраща към това задължение на водачите, визирано в Регламента. Като не е изпълнил това свое задължение, жалбоподателят с бездействие е осъществил и посоченото адм. нарушение. Разпоредбата на  чл.100, ал.1,т.1 от ЗДвП задължава водачите на МПС при поискване от контролни органи да представят за проверка СУМПС и КТ към него, като не представил КТ, жалбоподателят отново с бездействие е осъществил и адм. нарушение по втория пункт.

Относно твърденията на жалбоподателя за процесуални нарушения при издаването на АУАН, респективно на НП, съдът ги намира за неоснователни. Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършените от жалбоподателя административни нарушения, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на всяко нарушение от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с всяко деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административните нарушения, вменени във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Относно възражението за неточно описание на мястото на извършване нарушенията, жалоподателят, който лично е присъствал е присъствал на проверката, много добре знае, че се отнася за път І – 2 гр. Р. – гр. Р., на изхода на гр. Р., посока гр. Ш. до бензиностанция „П.„. Съдът не споделя и възражението за маловажноост на случая, доколкото разликата в часовото време е само 2 часа, тъй като се отнася до правилното функциониране на аналоговия тахограф, а оттам и до правилното регистриране на времето за движение на МПС и времето на почивка на водача, съществени елементи от безопасността по пътищата.

  Предвид горното и  на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът                                                                                    

 

                                                                 Р     Е     Ш     И :

 

 ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № *** г. на  Директор РД „ АА „ -Разград, с което за нарушение на чл. 15, §3, първо тире от Регламент 3821/85 вр. Чл.78, ал.1,т.2 От ЗАвП и чл.100, ал.1,т.1 от ЗДвП на В.И.В. ЕГН ********** *** са наложени наложени съответно административни наказания «глоба» в размер на  200,00лв. На основание чл.93в, ал.13 от ЗавП и в размер на 10,00лв. На основание чл.183, ал.1,т.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред РАС в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

 

                                                          

                                                                         

                                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: