П Р И С Ъ Д А

 

                                  2014 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На          девети септември                                                            2014година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  В.С.

                                                                                   Н.С.                      

 

Секретар: Д.Д.

Прокурор:  Л.Г.

Като разгледа докладваното от съдията                                                         НОХ   дело №    385      по      описа за   2014   година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия В. В.Р., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН  **********  ЗА ВИНОВЕН в това, че на 12.11.2013 г. на път ІІІ-205 (гр. Разград – гр. Исперих) в землището на гр. Разград, при управление на МПС – лек автомобил марка “Опел Астра” с ре. №  ***(испанска регистрация) е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и чл. 73, ал. 1 от ППЗДвП “При избиране скоростта на движение на водача на пътното превозно средство категория “В” е  забранено да превишава 90 км/ч. извън населено място”, чл. 15, ал. 1 от ЗДвП и чл. 67, ал. 1 от ППЗДвП “На пътя водачът на пътното превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка използва най –дясната свободна лента”; чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП и чл. 68, ал. 1 от ППЗДвП – На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътното превозно средство е забранено когато платното за движение има две пътни ленти да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение, освен при изпреварване или заобикаляне; и по непредпазливост е причинил телесна повреда на повече от едно лице, а именно тежка телесна повреда на Б.Д.Я. ***, изразяваща се в загуба на слезката, разстройство на здравето, временно опасно за живота, вследствие  на оформен гръден капак – двустранно счупване на ребра, картина на остра дихателна недостатъчност и наложена трахеостома, излив на кръв в перитонеалната кухина и ретроперитонеален хематом и трайно затруднение движението на снагата поради счупване на ІІІ, ІV и V-то ребра вдясно и на  V, VІ, VІ и VІІІ-мо ребра вляво и средна телесна повреда на Т.В.Р. ***, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, поотделно и в съвкупност вследствие на травматично разкъсване на черния дроб, излив на кръв в перитонеалната кухина и развилата се левостранна пневмония и трайно затруднение  движението на десния горен крайник, вследствие счупване на долния край на лъчевата кост на дясната предмишница – престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 4, б. ”а”, предл. 1 във връзка с ал. 1,  б. ”б”  във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК (като са нарушени чл. 15, ал. 1, чл. 16, ал. 1, т. 1 и чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и чл. 67, ал. 1, чл. 68, т. 1 и чл. 73, ал. 1 от ППЗДвП), поради което         и на основание чл. 54 и 36 НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ, което на основание чл.58а НК намалява с 1/3 – ЕДНА ГОДИНА и ОПРЕДЕЛЯ наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ, изтърпяването на което на основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

           НА ОСНОВАНИЕ чл.343Г НК                 налага на подсъдимия В. В.Р. – ЕГН ********** наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА  УПРАВЛЯВА МПС за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 ОСЪЖДА подсъдимия В. В.Р., със снета по-горе самоличност, да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата от   627.92   лева (шестстотин двадесет  и седем лв. 92 ст.), представляваща   разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 65.00  лева / шестдесет и пет/ лева, разноски в съдебното производство.

ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                         2.