П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2014 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На         двадесет и пети септември                                                2014 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор: ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  513 по описа за 2014  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия К.М.К., роден на *** ***, бълг. гражданин, със средно образование, неженен, работещ, неосъждан, ЕГН **********, за ВНОВЕН в това, че  на 18.04.2014 година в гр. Цар Калоян, по ул. Христо Ботев, при управление на МПС – л.а. “Фолксваген Голф” с рег. № ********* в пияно състояние със съдържание на алкохол в кръвта 2,17 на хиляда, установено по надлежния ред, е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 5, ал. 2, т. 1 от ЗДвП: “Водачът на пътно превозно средство е длъжен: да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците....”; чл. 5, ал. 3, т. 1 от ЗДвП: “На водача на пътно превозно средство е забранено: да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества”; чл. 20, ал. 1 от ЗДвП: “Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун, и към престарелите хора”, като по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на Х.Д. ***, изразяваща се в контузия на таза със счупване на двете рамена на лявата срамна кост, която е довела до трайно затруднение на движението на левия долен крайник, поради което  на основание чл. 343, ал. 3, пр. 1, б. “а”, пр. 2, във вр. с ал. 1, б. “б”, пр. 2, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за СРОК от ЕДНА ГОДИНА, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 343г, във вр. с чл. 343б, ал. 1 от НК НАЛАГА на подсъдимия К.М.К. наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за СРОК от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК ЗАЧИТА времето, през което подсъдимия е лишен от това право по административен ред, считано от 18.04.2014 година.

          ОСЪЖДА подсъдимия К.М.К., ЕГН **********, да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата 303,46 /триста и три лв. и 46 ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата  40.00 /четиридесет/ лева разноски в съдебното производство.

ОСЪЖДА подсъдимия К.М.К., ЕГН **********, да заплати на Х.Д.М. сумата от 700.00 /седемстотин/ лв., за направени деловодни разноски.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: