МОТИВИ  към решение № 383 постановено по АНД № 423/ 2014г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.313, ал.1 от НК срещу     Б.Х.Н. ЕГН ********** за това, че на 22.03.2013 г. в гр. Разград е потвърдил неистина, че е изгубил свидетелството за регистрация на собственото си МПС – л.а. марка “Ауди”, модел “А4” с рег. № ***в писмена декларация  с рег. № 131075000209, подадена по силата на чл. 141, ал. 2 от ЗДвП: “Дубликат на свидетелството за регистрация на пътно превозно средство се издава, когато свидетелството е изгубено, откраднато или унищожено, за което собственикът на превозното средство подписва декларация” пред орган на властта – Началник сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР гр. Разград, чрез Г. Е. Н. – служител в сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР гр. Разград, за удостоверяване на истинността на посочените обстоятелства.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з. нарушителят Н., редовно призован не се явява. За него се явява служебен защитник – адв. К. ***, който, счита, че деянието е безспорно доказано, моли за определяне на минималния размер на административното наказание посочено в чл.78а от НК.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Прокурор М., който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на обвиняемия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Обв. Н. *** и притежавал л.а. “Ауди”, модел “А4” с рег. № През 2010г. обв. Н. заминал на работа в чужбина, когато му се обадил негов роднина св. А., че непознато за него лице иска да купи автомобила му. Обв. Н. се съгласил да продаде автомобила си и по този начин непознатото лице придобило собствеността върху процесния автомобил. Парите за него той платил на майката на обв. Н., която предоставила ключовете и свидетелства за регистрация  І-ва и ІІ-ра част. При продажбата автомобила бил с монтирани на него два броя рег. табели с рег. № ****. Последствие автомобила бил препродаван, заменян като последователно минал в собственост на  св. Т. и св. А. През 2012г. обв. Н. се върнал в Р България и решил да прекрати регистрацията на автомобила. За целта се явил в  РУП – Исперих и обавил, че двете регистрационни табели на автомобила са откраднати и е загубил двете части на свидетелството за регистрация. От РУП – Исперих издали на обв. Н. служебна бележка за заявените от него обстоятелства.

На 22.03.2013г. обв. Н. се явил в Сектор „ ПП – КАТ „ – Разград , където попълнил декларация с рег. № 131075000209 по чл.141, ал.2 от ЗДвП, че е изгубил два броя свидетелства за регистрация на МПС л.а. марка “Ауди”, модел “А4” с рег. № ***, като знаел, че това не отговаря на истината. Обв. Н. подал декларацията пред св. С., която обработила документите. На 24.01.2014г. в Сектор „ ПП – КАТ „ – Разград, постъпила докладна записка за заснето нарушение на МПС с прекратена регистрация – автомобила на обв. Н.. След извършена проверка се установило, че автомобила бил управляван от св. А., който представил и съответните свидетелства за регистрация.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно – почеркова експертиза, се установява, че подписите положени за декларатор в Декларация рег.  № 131075000209  от 22.03.2013г. и за подпис на заявителя в заявление рег. № 131075002473 от същата дата за прекратяване на регистрация на МПС л.а. марка “Ауди”, модел “А4” с рег. № **** са изпълнени от обв. Н.. 

Обв. Н. е неосъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.313, ал.1от НК. На инкриминираната дата нарушителят умишлено е потвърдил пред орган на власт – началник сектор “КАТ – Пътна полиция” при ОД на МВР гр. Разград, че е изгубил свидетелството за регистрация на собственото си МПС – л.а. марка “Ауди”, модел “А4” с рег. № ****.  Това деклариране се изисква по силата на закон – чл. 141, ал. 2 от ЗДвП. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото - показанията на свидетелите В. С., Ф. А., К. А., Г. Н., Дж. Т., от заключението по  назначената и извършена в досъдебното производство съдебно – почеркова експертиза, от писмените доказателства по делото, Справка за съдимост, Характеристични данни за обвиняемия, Декларация рег. № № 131075000209  от 22.03.2013г. и заявление рег. № 131075002473.

С оглед предвиденото в този текст наказание, и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и Б.Х.Н. ЕГН **********, следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000,00лв.

Съдът реши веществените доказателства - оригинали на заявление вх. № 131075002473/22.03.2013 г. за прекратяване на регистрация на ППС, свидетелство за регистрация на МПС – част І и ІІ на л.а. “Ауди” с рег. № ****, и два броя регистрационни табели с № *** след влизане в сила на решението да бъдат изпратени в сектор „ПП-КАТ” при ОД на МВР гр. Разград, за разпореждане по закона.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: