МОТИВИ към присъда № 390/09.09.2014г. по НОХД № 572/14г. по описа на РС – Разград

Постъпил е обвинителен акт срещу Д.Н.Д. ЕГН ********** за това, че на 26.08.2014 г. в гр. Разград управлявал МПС – лек автомобил “Пежо 205” с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 4.16 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

Представителят на РП-Разград поддържа обвинението и предлага осъдителна присъда с налагане на наказание ориентирано към средния размер предвиден в НК, изтърпяването на което да бъде отложено за подходящ изпитателен срок от 4 години, поради превес на отегчаващите отговорността обстоятелства, а комулативното наказание „ лишаване от право да управлява МПС да е за срок от 4 години.

Подсъдимият Д.Н.Д. се явява лично, моли съда да определи наказание около минимума, признава се за виновен по така повдигнатото обвинение, съжалява за стореното.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Д.Н.Д. е правоспособен водач на МПС, притежаващ СУМПС с категории С,В,М,АМ и ТКТ. На 26.08.2014г. околро 17,50ч., свидетелите З. и Х. / младши автоконтрольори при Сектор „ ПП – КАТ „ – Разград/ били изпратени по сиигнал заа настъпило ПТП на бул. „ Априлско въстание „ в гр. Разград в близост до кръстовището с бул. „ България „. На място свидетелите заварили л.а. „ Рено Мастер „ с рег. № **** с водач св.К.М.. Същият обяснил на служителите, че е спрял на червен сигнал на светофара на кръстовището, когато в задната част на автомобила му се блъснал л.а.  „ Пежо 205” с рег. №  *****, бял на цвят, управляван от подс.  Д.. Докато проверявали документите на двамата водачи, на свидетелите З. ии Х. им направило впечатление, че подс. Д. лъха на алкохол, което наложило да го изпробват с техн. средство. Така пробата с „ Алкотест Дрегер 7510 „ с фабр. №  ARBA 0169   отчела наличие на  алкохол в издишвания от подс. Д. въздух, като скалата отчела 2,78 на хиляда. Пробата на св. М. била отрицателна. На подс. Д. му било предложено да даде кръвна проба и бил отведен в МБАЛ – Разград за мед. изследване. Видно от заключението на вещото лице по назначената и извършена химическа експертиза на кръвта на под. Д., се установява наличие на алкохол в размер на 3,94промила. От заключението на вещото лице по назначената и извършена съдебномедицинска експертиза се установява наличие на алкохол в кръвта на подс. Д. в размер на 4,16промила. По дватавтомобила не са налице материални щети на значителна стойност.

Подс.Д. е неосъждан.

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите М. от обясненията на подсъдимия Д., от заключенията наа вещите лица по химическата и съдебномедицинска експертизи, приети в съдебно заседание и неоспорени и от писмените доказателства по делото, приобщени по реда на чл.283 НПК и намиращи се в ДП№ 277/2014г. по описа на ОД на МВР – Разград – АУАН, Протокол за периодична техн. проверка на „ Алкотест Дрегер”.

Подс. Д.Н.Д. е роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Обвинението е доказано по несъмнен и категоричен начин.  На 26.08.2014 г. в гр. Разград подс. Д. е управлявал МПС – лек автомобил “Пежо 205” с рег. № *****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 4.16 на хиляда, установено по надлежния ред. Това е установено  със свидетелски показания и обяснения на подсъдимия, писмени доказателства. Налице е пряк умисъл, тъй като подс. Д. е осъзнавал, че управлява МПС след употреба на алкохол. По този начин от обективна и субективна страна е ангажирал наказателната си отговорност по чл.343б, ал.1 НК. При определяне на наказанието съдът отчете превес на отегчаващите отговорността обстоятелства – високата концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия, пиковия час на движение, както и мястото – централната част на гр. Разград, с което е поставил в опасност  здравето и живота на мнозина. Единственото смекчаващо отговорността обстоятелство е чистото съдебно минало на подсъдимия и искреното му съжаление за стореното. С оглед изложеното, съдът, намира за съответно на извършеното престъпление, наказанието лишаване от свобода за срок от 8месеца. Изтърпяването на същото, следва да бъде отложено за минималния предвиден в НК изпитателен срок от 3 години. Комулативно определеното от законодателя наказаниие „ лишаване от право да управлява МПС „ следва да бъде наложено за срок от 3 години, като на осн.чл.59, ал.4 НК приспадна времето през което е бил лишен от това право по административен ред, считано от 26.08.14 г. срок през който на подс. Д. ще бъде отнета възможността да извършва престъпления от същият вид и да преосмисли поведението си, като го съобразява със забранителните норми на закона. Така определеното наказание е достатъчно и справедливо, за да окаже необходимото поправително и възпитателно въздействие спрямо подсъдимия.

Съдът осъди подс. Д. , да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата 73,46 лв., представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 50.00лева разноски в съдебното производство

В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

                                                                            

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: