Мотиви към Решение №418/26.09.2014г. , постановено по НАХД №616/2014г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Р.Г.М. и И.А.Х.,***,  на ***г. в с  Я. проява на дребно хулиганство.

Нарушителите дават обяснения в които признават вината си.  

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намери за установено следното: На ***г. след обяд /около 16,00/ часа в село Я., близо до здравната служба, двамата нарушители се срещнали  и понеже отношенията им били обтегнати /били скарани  заради една жена, както обясняват/, започнали да се  обиждат и да се псуват. Намесили се присъстващи жители на селото, които преустановили конфликта, а малко по-късно пристигнал и полицейски патрул. Впоследствие срещу двамата нарушители бил съставен Акт за констатиране на дребно хулиганство, в който е отразена изложената фактическа обстановка.

По изложената фактическа обстановка спор не съществува. Същата се доказва от обясненията на двамата нарушители пред съда, писмените обяснения на свидетелите Г. А., А. В., а също и от писмените обяснения на двамата нарушители пред полицейските органи. Данните по делото не дават възможност да се прецени кой от двамата нарушители е с по-висок принос за конфликта, но е очевидно, че и двамата са действали непристойно.

При това съдът намира, че и двамата  нарушители с поведението си са нарушили обществения ред и спокойствието на присъстващите и са предизвикали възмущението им. Проявите им, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явяват престъпления по чл.325 от НК, но се явяват нарушения – дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежат на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

 При определяне на наказанията на нарушителите съдът отчита като смекчаващи обстоятелства това, че в крайна и двамата нарушители признават виновността си и очевидно осъзнават, че са действали неправилно, видно от думите им. Още при съставяне на акта всеки от тях е описал, очевидно добросъвестно, собствената си роля в конфликта. При това съдът намира, че административните  наказания на нарушителите следва да се определят по по - леката алтернатива на чл.1, ал.1 от УБДХ, а именно глоби, които глоби следва да бъдат в размер на по 150 лева за всеки един от двамата нарушители.

В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: