Р Е Ш Е Н И Е

              Номер  291                                       16.09.2014 г.                                      гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Разградският районен съд

На шестнадесети септември                                                две хиляди и четиринадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Светлана Чолакова

Секретар      Д.Д.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията Гр.д. 1016/2014 г.

            Производството е с правно основание чл.240 и чл.86 от ЗЗД.

            Депозирана е искова молба от  Х.Х.К. срещу Б.К.Б., с която е предявен иск за заплащане на сумата  2000лв., дължима по договор за паричен заем от 11.06.2013г., ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба. Иска и разноски. Сочи, че предоставил на ответникът 15.05.2013г. заем, който върнал, което го мотивирало на 11.06.2013г. да му предостави в заем процесната сума, която следвало да върне в кратки срокове. При предавано на сумата бил подписан от ответника РКО. В продължение на 6 месеца провеждали периодични разговори и срещи, като ответникът обещавал да върне сумата. На 13.02.2014г. изпратил покана за доброволно изпълнение до ответника, но същият не потърсил пратката.

            Ответникът не депозира отговор.

            Ответникът не се явява в с.з., не заявява становище по иска.

Предвид искането заявено от представителя на ищеца за постановяване на неприсъствено решение, съдът счита, че предпоставките за постановяване на същото са налице – на ответника му е указана тази възможност, той не е представил становище и не е изпратил представител в с.з., и от представените доказателства  може да се направи вероятен извод, че искът е основателен.

            Основателно е и искането за присъждане на съдебни разноски на основание чл.78 ал.1 от ГПК в размер на 80лв., за заплатена държавна такса.

                        По гореизложените съображения, съдът:

 

            Р Е Ш И:

 

            ОСЪЖДА Б.К.Б.,***, ДА ЗАПЛАТИ на Х.Х.К., ЕГН********** ***, сумата 2000 лв. /две хиляди лева/ по договор за паричен заем от 11.06.2013 г. ведно със законната лихва от 09.06.2014 г. до окончателното и изплащане, както и сумата 80 лв. /осемдесет лева/ заплатена държавна такса.

Решението не подлежи на обжалване като постановено при условията на чл.239 от ГПК. Препис от същото да се изпрати на ответника.

           

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: