Р Е Ш Е Н И Е

Номер 268                                         09.09.2014 г.                         гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                              състав

На    трети септември                      две хиляди и четиринадесета година       

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

секретар     П.Т.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№1097 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

            Производството е с правно основание чл.49 от СК.

Депозирана е искова молба от     Х.Ф.Ш. срещу Т.И.Ш., с която е предявен иск  за прекратяване на гражданския брак между страните поради дълбоко и непоправимо разстройство по вина на ответника. Като причина, довела до разстройството на брака сочи нежеланието на ответника на работи, злоупотреба на ответника с алкохол и устройване на скандали, значителни периоди на отсъствие на ответника от страната и фактическа раздяла от 2008 г. 

            Ответникът не е заявил становище.

         Съдът, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства, становищата на страните  и ги обсъди, намира за установено от фактическа страна следното: Страните по делото са сключили граждански брак на **** г. в гр.Разград с акт №***.

 От брака съпрузите имат едно дете Б. Т.Ш.. С решение по гр.д.№841/2011 г. на РРС съдът е предоставил упражняването на родителските права по отношение на детето на майката Х.Ф.Ш. и при нея е определено местоживеенето му. С решението е регламентиран режима на лични отношения и размера на издръжката за непълнолетното дете.

Във връзка с твърдяното разстройство на брака е разпитан свидетелят Х. Същият е баща на ищцата и в показанията си съобщава, че първоначално съжителствали с младото семейство. В началото на съвместния им живот ищцата не говорела за проблеми, но свидетелят работел заедно с ответника и установил, че често употребява алкохол и това му пречело да работи редовно. Впоследствие споделила, че ответникът упражнявал по отношение на нея физическо насилие. След като заживяли отделно от родителите на ищцата, свидетелят неведнъж е прибирал дъщеря си посреднощ, понякога със следи от  физически наранявания. Няколко пъти съпрузите се разделяли, но в името на детето ищцата се връщала при ответника.Това не довело до промяна в поведението му. От 2008 г. съпрузите окончателно се разделили. Ищцата се установила в Република Германия заедно с детето. Ответникът работел понякога в чужбина.

            При така установената фактическа обстановка, Съдът счита, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен. Между съпрузите не съществуват взаимната привързаност, уважението, доверието, готовността за взаимопомощ и разбирателството, общите усилия за осигуряване благополучието на семейството. Фактическата раздяла между съпрузите е продължила прекалено дълго и никой от двамата няма желание да вложи усилия в заздравяването на връзката, поради което е невъзможно поправяне на отношенията между тях. Бракът съществува само формално, поради което следва да се прекрати.

            Това състояние на брачната връзка се дължи на виновното поведение на ответника. Упражнявайки физическо насилие над ищцата той демострирал неуважение и незачитане. Това поведение е било системно и въпреки готовността за компромиси, проявена от ищцата, довело до разстройство на брака.

            Тъй като по въпроса за упражняването на родителските права, режима на лични отношения и издръжката има влязло в сила съдебно решение, съдът не следва да се произнася служебно по тези въпроси в това производство.

            С оглед направеното от ищцата искане, на основание чл.53 от СК след прекратяването на брака ищцата следва да възстанови фамилното си име преди този брак.

Окончателната държавна такса за прекратяване на брака съдът определя на 50 лв. в съответствие с разпоредбата на чл.6, т.2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК. Същата е дължима от ответника на основание чл.329 от ГПК.

На същото основание ответникът следва да заплати на ищцата и направените от нея разноски по делото в размер на 629,50 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Х.Ф.Ш., ЕГН ********** *** и Т.И.Ш., ЕГН ********** *** на **** г. в гр.Разград за който е съставен акт за граждански брак №*** поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО на осн. чл.49  от СК по вина на съпруга Т.И.Ш., ЕГН **********.

            ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата Х.Ф.Ш., ЕГН ********** *** да носи предбрачното си фамилно име М.

            ОСЪЖДА Т.И.Ш., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса в размер на 50 лв./петдесет лева/ по иска за развод.

ОСЪЖДА Т.И.Ш., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Х.Ф.Ш., ЕГН ********** *** сумата 629,50 лв. /шестотин двадесет и девет лева и петдесет стотинки/ за направените по делото разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.                

                  

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: