РЕШЕНИЕ

 

395                                     02.10.2014г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На единадесети септември                                две хиляди и четиринадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №160 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Г.А.С. *** срещу Наказателно постановление  №3381/05.02.2014 на Началник отдел “Контрол по републиканската пътна мрежа”, Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол”, Агенция “Пътна инфраструктора” – гр. София, с което на основание чл.53, ал.1, т.2 от Закона за пътищата за нарушение на чл.26, ал.2 т.1 /а/ от същия закон на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1000лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС  повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.  

Ответната страна Национална агегенция «Пътна инфраструктура» чрез представителя си изразява становище за неоснователност на жалбата.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Съдът намира, че жалбата е подадена в срок. Разгледана по същество жалбата е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  №3381/05.02.2014 на Началник отдел “Контрол по републиканската пътна мрежа”, Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол”, Агенция “Пътна инфраструктора” – гр. София на основание чл.53, ал.1, т.2 от Закона за пътищата за нарушение на чл.26, ал.2 т.1 /а/ от същия закон на жалбоподателя Г.С. е наложено административно наказание глоба в размер на 1000лв. В наказателното постановление нарушението е описано по следния начин: “На 16.01.2014г., в 14,00 часа, на път I -2, на 3 км. след гр. Цар Калоян, срещу бистро “Дервента, в посока гр. Русе – гр. Разград, Г.А.С. е управлявал МПС с 2 /две/ оси, марка “New Holland”, модел “ТМ 155”, рег. №****. При направеното измерване е  констатирано, че са надвишени нормите на Наредба №11 от 03.07.2001г. на МРРБ за движение на тежки  и/или извънгабаритни ППС, както следва: 1. Измерената широчина на МПС е – 2,80м., при допустима максимална широчина на ППС – 2,55 м., съгласно чл.5, ал.1, буква “а” от Наредбата. Измерването е извършено с техническо средство ролетка №8092019. МПС е колесен трактор.”.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установявмане на административно нарушение №0004340/16.01.2014г., съставен на жалбоподателя от старши инспектор към Дирекция “Анализ на риска и оперативен кантрол”.

По делото е разпитан св. Сл. С. – пряк началник на жалбоподателя  в дружеството, към което същия работи и което притежава процесния трактор. Същият сочи, че се е явил на мястото при съставяне на акта и с рулетка замерил широчината на трактора, мерейки от външния край на гумите и това разстояние било 2,46 см. Всъщност установява се, че проверяващите са извършили измерване на широчината на трактора, като са мерили от края на едното странично огледало до края на другото странично огледало за обратно виждане, които огледала били в работно положение и разстоянието било 2,80 см /показанията на св. Р. М. – актосъставителя/.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно, тъй като съдът намира, че случаят е маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН. Действително допустимата максимална широчина по чл.5, ал.1, т.1 , б. «а» от Наредба №11 от 03.07.2001г. на МРРБ за движение на тежки  и/или извънгабаритни ППС е 2,55 м. В случая тази допустима широчина е надхвърлена с 0,25 м. Измереното разстояние, надвишаващо установените габарити, се дължи на това, че проверяващите са извършили измерване, включващо работното положение на огледалата за обратно виждане на трактора. Наистина няма изрична норма, която да ограничава измерването, изключвайки страничните огледала при този тип МПС /доводите на повереника на жалбоподателя в този смисъл касаят друг тип МПС/. Все пак обаче обстоятелството, че процесното превишение на габаритите се дължи именно на тези странични огледала сочи на една не особено значителна тежест на допуснатото от жалбоподателя, без съмнение небрежно, нарушение на нормативните изисквания. При това съдът не намира, че административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана основателно. Очевидно случай като този се явява малозначителен и доколкото в наказателното постановление е прието обратното, то същото се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

 Поради изложеното Съдът  

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

                        

    ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №3381/05.02.2014 на Началник отдел “Контрол по републиканската пътна мрежа”, Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол”, Агенция “Пътна инфраструктора” – гр. София, с което на основание чл.53, ал.1, т.2 от Закона за пътищата за нарушение на чл.26, ал.2 т.1 /а/ от същия закон на Г.А.С. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 1000лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Разград  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: