РЕШЕНИЕ

 

422                                     29.10.2014г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   двадесет и девети септември                         две хиляди и четиринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №343 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от А.М. *** срещу Наказателно постановление  №14-1075-000193 от 15.04.2014г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което на жалбоподателя на основание чл.179, ал.2, във от ЗДвП за нарушение на чл. 20, ал.2 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв,  на основание чл.175, ал.1, т.5    от ЗДвП за нарушение на чл.123, ал.1, т.3 от същия закон му е наложена глоба от 100 лв и на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150  от същия закон му е наложена глоба от 150 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание  по даване ход по същество жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.    

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното    Наказателно постановление  №14-1075-000193 от 15.04.2014г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция  на жалбоподателя А.М. Б. на основание чл.179, ал.2, във от ЗДвП за нарушение на чл. 20, ал.2 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв,  на основание чл.175, ал.1, т.5    от ЗДвП за нарушение на чл.123, ал.1, т.3 от същия закон му е наложена глоба от 100 лв и на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150  от същия закон му е наложена глоба от 150 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение Т421430/03.04.2014г.  съставен от мл. автоконтрольор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 08.12.2013г. около 02.00 часа в гр. Цар Калоян на ул. Освобождение жалбоподателят, като неправоспособен водач, управлявал лек автомобил Фолксваген Голф с Рег. №****, като на заледен участък загубил контрол над автомобила, излязъл вдясно от пътното платно и се блъснал в електрически железобетонен стълб 95/250, при което го увредил. След настъпилото ПТП водачът напуснал местопроизшествието без да уведоми склужбите за контрол. Същият не притежавал свидетелство за управление на МПС. Посочено е, че актът е съставен по преписка №37/2013г. на РП – Разград и постановление на Районна прокуратура – Разград. В НП се сочи, че водачът не избрал скоростта на движение съобразно атмосферните условия, с условията на видимост, интензивността на движение и др. обстоятелства, за да може да спре при всяко предвидимо препятствие или създадена опасност за движението, предизвикал ПТП, с което виновно нарушил чл.20, ал.2 от ЗДвП. На следващо място се сочи, че водачът не оказал съдействие за установяване на вредите от ПТП и така нарушил чл.123, ал.1, т.3 от ЗДвП. Освен това управлявал ППС без да е правоспособен водач и така нарушил чл.150 от ЗДвП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Т. Х. /актосъставителя/. Същият свидетел сочи, че не е посещавал местопроизшествието тако ПТП и че актът е съставен въз основа на прекратена прокурорска преписка, като с прокурорско постановление материалите са им изпратени за реализиране на административнонаказателна отговорност. Копие от тази преписка е приложено и от тази преписка се установява, че действително разглежданото произшествие  е възниклало. Това обстоятелство се установява от писмените обяснения на самия жалбоподател и тези на лицето С. К., дадени по преписката. От тези именно обяснения се установява, че жалбоподателят блъснал стълба, понеже автомобилът му поднесъл на заледен участък, а С. К. го изтеглил със своя автомобил. Тези данни потвърждават извода на наказващия орган, че жалбоподателят действително не се е съобразил със съответната пътна обстановка, при което е изгубил контрол над автомобила и е причинил произшествието. При едно съобразително поведение от негова страна това произшествие несъмнено не би настъпило. Безспорно е, че жалбоподателят не е известил полицейските органи за произшествието. Не  е спорен и въпросът, че жалбоподателят не е правоспособен водач на МПС. При това съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са доказани, като се съобразява и с доказателствената сила на съставения акт.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление и съставения акт са законосъобразни   - не страдат от процесуални пороци и не е допуснато нарушение на материалния закон. При управление на автомобила си жалбоподателят не е действал достатъчно прецизно, не е съобразил скоростта на движение с атмосферните условия, с условията на видимост и така изгубил контрол над автомобила си, който поднесъл и се блъснал в електрически  стълб, при което го повредил. Това обстоятелство няма как да бъде оспорено – сблъсъкът се е случил и при всички положения би бил избегнат при проява на по – засилено внимание.  При това жалбоподателят е действал непредпазливо, като не е предвидил последиците от неправилното си поведение, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди. Затова и правилно жалбоподателят е санкциониран на основание  чл.179, ал.2, тъй като е нарушил чл.20, ал.2 от същия закон.

На следващо място жалбоподателят е нарушил изискването на чл.123, ал.1, т.3 от ЗДвП, тъй като не е оказал съдействие за установяване на щетите от произшествието. След същото жалбоподателят е напуснал местопроизшествието и не е известил компетентните органи за настъпилото произшествие. При това жалбоподателят е действал напълно съзнателно, т.е умишлено. Затова и правилно жалбоподателят е санкциониран на основание  чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП.

Третото извършено от жалбоподателя нарушение се състои в това, че е управлявал автомобила без да е правоспособен водач – изобщо не притежавал свидетелство за управление на МПС. Така е нарушил правилото на чл.150 от ЗДвП и основателно е санкциониран на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП.

Наложените на жалбоподателя наказания и за трите нарушения съдът намира за справедливи – съобразени с тежестта на конкретните нарушения, поради което наказателното постановление се явява законосъобразно и в тези свои части.

Поради всичко изложено НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №14-1075-000193 от 15.04.2014г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което на А.М. *** на основание чл.179, ал.2, във от ЗДвП за нарушение на чл. 20, ал.2 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв,  на основание чл.175, ал.1, т.5    от ЗДвП за нарушение на чл.123, ал.1, т.3 от същия закон му е наложена глоба от 100 лв и на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150  от същия закон му е наложена глоба от 150 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: