РЕШЕНИЕ

 

381                                    30.10.2014г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на     тридесети септември                                   две хиляди и четиринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                           

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №381 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от К.Д. *** срещу Наказателно постановление  403/2013 от 25.07.2013г.  на  Началник на РУ «Полиция» гр.Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.270, ал.1 от Закона за Министерството на вътрешните работи /отм./ за нарушение на чл.55, ал.4 от ЗМВР /отм./ му е наложено административно наказание    глоба в размер на 150 лв.  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателят поддържа жалбата си.

За ответната страна Областна Дирекция на МВР -гр. Разград не се явява предсатвител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление  403/2013 от 25.07.2013г.  на  Началник на РУ «Полиция» гр.Разград на жалбоподателя на основание чл.270, ал.1 от Закона за Министерството на вътрешните работи за нарушение на чл.55, ал.4 от ЗМВР му е наложено административно наказание    глоба в размер на 150 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №403 от 21.07.2013г.  съставен от полицай при РУ «Полиция» гр. Разград. В акта нарушението е описано по следния начин «...на 27.07.2013г. около 12,50 ч. в гр. Р**при издадено устно полицейско разпореждане да пусне на земята притежавания от него пистолет IDEAC с №2148, същият категорично отказва”.  В наказателното постановление нарушението е описано по същия начин.

Пред РРС е разпитан свидетелят Н. И., актосъставителя, който сочи, че на процесната дата на адреса бил изпратен полицейски екип по сигнал за лице, което се разхожда с пистолет. Полицаите видели нарушителя и му разпоредили да пусне пистолета /същият бил в ръцете му/ на земята, но последният вместо това тръгнал срещу тях държейки пистолета насочен към тях. Така изминал около 5 м. и стигнал до полицаите, които му го отнели от ръцете. Установили, че става дума за газов пистолет. Съдът намира, че именно по този начин са се развили събитията – нарушителят очевидно не се е съобразил с полицейското нареждане и това е наложило пистолетът да му бъде взет от ръцете, а това без съмнение е създало крайно напрежение, доколкото става дума именно за ситуация с държане на оръжие. Колкото до обясненията на жалбоподателя, че не бил разбрал разпореждането на полицаите да пусне на земята пистолета, то съдът не кредитира тези твърдения. Не е логично подобно разпореждане да не бъде чуто – очевидно жалбоподателят е проявил неподчинение и дори да е имал намерение действително да даде на полицейските служители пистолета, то явно е искал това да стане не по начина по който му е разпоредено, а по начина по който сам си е наумил и остава факта, че не се е съобразил с разпореждането им, очевидно напълно съзнателно. При това приближавайки полицейските служители е държал пистолета насочен срещу тях, което /без да се твърди, че е имал някакви други намерения/ е явно заплашително поведение.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При ангажирането на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя не са допуснати нарушения на процесуалния закон. От обективна и субективна страна жалбоподателят е осъществил състава на вмененото му нарушение. Същият, очевидно съзнателно не се е подчинил на полицейско нареждане и така е нарушил чл.55, ал.4 от ЗМВР /отм./. Дали в случая жалбоподателя просто от инат не е изпълнил това което му се разпорежда е отделен въпрос, но с проявеното неподчинение, с наличието на пистолет в ръцете си,  е създал една крайно напрегната застрашителна ситуация, която за щастие не се е развила до по – тежки последици. За това и случаят не може да се окачестви като маловажен. При това правилно жалбоподателят е санкциониран на основание чл.270, ал.1 от ЗМВР /отм./, като наложеното му наказание съдът намира за справедливо с оглед тежестта на нарушението. В случая към момента на деянието и реализиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е действал отменения ЗМВР. Действащия понастоящем ЗМВР не  налага някаква преоценка на случая доколкото предвижда същата отговорност при подобни деяния /чл.257, ал.1 от действащия ЗМВР/. Поради всичко изложено наказателното постановление следва да бъде потвърдено, тъй като е законосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                                  Р Е Ш И:

 ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №403/2013 от 25.07.2013г.  на  Началник на РУ «Полиция» гр.Разград, с което на жалбоподателя К.Д. *** на основание чл.270, ал.1 от Закона за Министерството на вътрешните работи /отм./ за нарушение на чл.55, ал.4 от ЗМВР /отм./ му е наложено административно наказание    глоба в размер на 150 лв. 

 Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                            Районен съдия: