РЕШЕНИЕ

 

                                   28.10.2014г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и девети септември                         две хиляди и четиринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №439 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от С.Н.Н. *** срещу Наказателно постановление  ***  от ***г. на Началник ГБДС- ОД на МВР P., с което на жалбоподателката на основание 81, ал.1, т.6 от ЗБЛД за нарушение на чл. 49, ал.3 от същия закон и е  наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателката не се явява и не изпраща представител.

За наказващия орган не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното    Наказателно постановление №***  от ***г. на Началник ГБДС- ОД на МВР P. на жалбоподателката С.Н.Н. *** на основание 81, ал.1, т.6 от ЗБЛД за нарушение на чл. 49, ал.3 от същия закон и е  наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №***/*** г.,  съставен на жалбоподателката от техн. администратор група «БДС» при ОД на МВР P..  В акта и НП е отразено от фактическа страна, че на *** г. около 16,34 часа в гр. P., след извършена справка било установено, че жалбоподателката не е върнала паспорт №***, валиден до ***г., издаден от ОД на МВР на органа който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност.

Пред РРС е разпитана като свидетел актосъставителката А. Б. / техн. администратор група «БДС» при ОД на МВР P./. Свидетелката сочи, че не помни случая и обяснява, че принципно след явяване на лицето на гишето се прави справка и така е установено, че жалбоподателката има паспорт с изтекъл срок на валидност на ***г., а тя  се е явила на *** г. От показанията на тази свидетелка всъщност става ясно, че на последната дата жалбоподателката се е явила за да върне паспорта си, макар и със закъснение, като това обстоятелство се изяснява и от възраженията изписани от жалбоподателката в акта и всъщност не е спорно.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. Съдът обаче намира, че в случая е нарушен материалния закон, а именно не е съобразена разпоредбата на 28 от ЗАНН. Действително в случая жалбоподателката е върнала паспорта си с известно закъснение.  По силата на чл.49, ал.3 от Закона за българските лични документи лицата са длъжни да върнат паспортите си и заместващите ги документи на органа, който ги е издал, в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност или отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване. В случая валидността на процесния пазпорт е изтекла на ***г., което означава, че е следвало да бъде върнат до *** г. Жалбоподателката се е явила да го върне с шест дни закъснение – на *** г. При това съдът намира, че с оглед  минималното  закъснение, то деянието на жалбоподателката не разкрива реална обществена опасност, поради което и случаят се явява маловажен. Налице е един формален пропуск от страна на жалбоподателката, очевидно предизвикан от проявена небрежност, който пропуск бързо е поправен. От деянието й не са настъпили някакви вредни последици. Това именно определя деянието й като маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН, което е следвало да бъде отчетено от наказващия орган. Като не е отчел тази маловажност наказващият орган е издал едно незаконосъобразно Наказателно постановление, което по тази причина следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

      ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №***  от ***г. на Началник ГБДС- ОД на МВР P., с което  на С.Н.Н. *** на основание 81, ал.1, т.6 от ЗБЛД за нарушение на чл. 49, ал.3 от същия закон и е  наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                       Районен съдия: