РЕШЕНИЕ

 

420,  27.10.2014г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и шести Септември 2014 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 457 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Н.В.Р. ЕГН ********** *** против НП № 14-1075-000340/29.05.2014г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл.102 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на100,00лв. на основание чл.185177, ал.1,т.3 от ЗДвП.

В съдебно заседание, процесуалният представител жалбоподателя поддържа жалбата по изложените в нея възражения.

Административнонаказващият, орган редовно призован, не изпраща представител.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното Наказателно постановление № 14-1075-000340/29.05.2014г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение бл. 421455/13.05.2014г., съставен на жалбоподателя от мл. автоконтрольор към Сектор ПП- Разград. В акта и се сочи от фактическа страна, че на 27.11.2013г. около 18,20ч., жалбоподателят, като собственик на т.а. „***** „ с рег. № ******, предоставя управлението на МПС на лишения от правоуправление С. М. Д. в следствие, на което същият допуска ПТП с леки материални щети. При извършената проверка е установено, че  Д. е  уплавлявал автомобила след като е лишен от това право по административен ред.

От показанията на актосъставителя Ал. З. и свидетеля по АУАН В. И., както и от приобщеното по делото АНД № 7/2014г. по описа на РРС, се установява, че към момента на произшествието водач на т.а. „ ***** „ с рег. № ****  е бил С. М. Д.. По делото не се спори, че ПТП е настъпило на  27.11.2013г. около 18,20ч. Като още на тази дата до знанието на адм. наказващия орган е станало известно кой е собственик на процесното МПС, без значение е /с оглед фактическия състав на нарушението/ кой е управлявал МПС към момента на настъпване на ПТП/дали лице употребило алкохол или такова лишено от право да управлява МПС/. От друга страна съгласно показанията на св. Д. и косвено от паказанията на останалите свидетели по делото, безспорно се установява, че процесното МПС е домувало в база на жалбоподателя в с. У., обл. Разград, населено място различно от местоживеенето на последният, като ключовете на автомобила са стояли в базата, т.е. той е нямал фактическа власт върху автовмобилните ключове, в частност върху процесния автомобил.

При издаването на процесното НП, адм. наказващият орган по аналогичен с АУАН начин е описал нарушението, също го е квалифицирал като такова по чл.102 от ЗДвП, а на основание чл. 177, ал.1,т.3 от ЗДвП, наложил административно наказание « Глоба « в размер на100,00лв.  

НП редовно връчено на 24.06.2014г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 30.06.2014г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество е основателна.

В чл.102 от ЗДвП, законодателят е забранил на собственици на МПС да предоставят притежаваните от тях МПС на определен кръг водачи. Самия глагол „ предоставят „ изисква активно действие от страна на собствениците, както и знание у тах, че лицето, на което предоставят собственото си МПС са от категорията на изброените – лишени от право да управляват МПС /в конкретния случай/. По делото не бе установено по категоричен начин нито активно действие по предоставяне на процесния автомобил от страна на жалбоподателя, нито знание у него, че лицето, което управлява автомобила е лишено от право да управлява МПС. Както в АУАН, така и в НП от фактическа страна е описано, че жалбоподателят е предоставил, притежаваното от него МПС на водача Св. Д. и вписването в НП на част от нормата на чл.177, ал.1,т.3 от ЗДвП, че „... допуска или предоставя...” не санира допуснатото нарушение на процесуалните права на жалбоподателя, а именно правото му на защита, защото той се защитава срещу конкретни факти и обстоятелства описани в НП, по – точно в случая, срещу това, че е „предоставил”, а не, че е „допуснал” /какъвто би бил коректния израз/.

Основателно е и възражението за нарушение на чл. 34, ал.1 от ЗАНН за изтелък преклузивен срок за търсене на адм. наказателна отговорност на жалбоподателя.

Воден от изложените съображения, Съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 14-1075-000340/29.05.2014г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на Н.В.Р. ЕГН ********** *** за нарушение на чл.102 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на100,00лв. на основание чл.185177, ал.1,т.3 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: