П Р И С Ъ Д А

                                            2014 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На  тридесети октомври                                            2014  година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                   

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията

НЧХ   дело                              321                       по описа за 2014  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

      ПРИЗНАВА подсъдимата Ш. Д. А., родена на *** г. в гр. Търговище, българска гражданка, живуща ***, работеща, с основно образование, вдовица, неосъждана, ЕГН ********** за ВИНОВНА в това че на 14.11.2013 г. в гр. Разград, публично е нанесла обида на С.Й. ***, казвайки по нейн адрес унизителни за честта и достойнството й думи - “курва” и “лесбийка” в нейно присъствие  – престъпление по чл. 148 ал.1 т.1 вр. с чл. 146 ал.1 от НК, като на основание чл. 146 ал.2 от НК я ОСВОБОЖДАВА от наказание, тъй като обидената е отвърнала ведна с обида, наричайки подсъдимата “мърша”.

      ПРИЗНАВА подсъдимата Ш. Д. А., със снета по – горе самоличност за ВИНОВНА в това на 14.11.2013 г. в гр. Разград  е  причинила на С.Й. *** лека телесна повреда изразяваща се в причинени болка и страдание, без разстройство на здравето /палпаторна болезненост, без видими белези от насилие в лявата половина на гърдите и средната част на корема/ - престъпление по чл. 130 ал.2 от НК, като на основание чл. 78а от НК Я ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и й налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 лв.

      ОСЪЖДА подсъдимата Ш. Д. А., със снета по – горе самоличност, на основание чл. 45 от ЗЗД да заплати на пострадалата С.Й. *** сумата 200,00 лв., представляваща обезщетение за причинените с престъплението по чл. 148 ал.1 т.1 вр. с чл. 146 ал.1 от НК неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху нея, считано от датата на деликта – 14.11.2013 г. до окончателното й изплащане и сумата 500 лв., представляваща обезщетение за причинените с престъплението по чл. 130 ал.2 от НК неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху нея, считано от датата на деликта – 14.11.2013 г. до окончателното й изплащане, като отхвърля гражданските искове за разликата до първоначално предявените им размери, като НЕДОКАЗАНИ.

   

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                   

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: