МОТИВИ към Решение №431/01.10.2014г. по АНД №621 по описа за 2014г. на Разградски районен съд.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от П.С.Й. проява на дребно хулиганство изразяваща се в това, на 30.09.2014г. около 15.30ч. на площад Независимост в гр.Разград, в шатрата на БСП Лява коалиция да е извършил проява на дребно хулиганство, изразяваща се в употреба на непристойни и нецензурни думи и отправяне на непристойни предложения от интимен характер на лицата Дж. Х. и Б. Ив., двете от гр.Разград.

              Нарушителят дава обяснения, като обяснява за станалото, но отрича да е отправял предложения от интимен характер спрямо двете момичета, нито е използвал нецензурни думи и отправял към тях интимни въпроси. Признава, че е употребил алкохол и не си спомня какво точно са говорили относно въпроси свързани с изборите.  

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства-обясненията на нарушителя и показанията на свидетелките,  намери за установено от фактическа страна следното: На 30.09.2014г. бил употребил алкохол. Около 15.30ч. на площад Независимост в гр.Разград, в шатрата на БСП Лява коалиция нарушителят решил да се информира по изборни въпроси от свидетелките. В шатрата били само Дж. Х. и Б. Ив. В резултат от въздействието на алкохола нарушителят започнал за задава въпроси от интимен характер на двете момичета, а именно:“дали са чисто отдолу“, „Колко им е струвала путката?“, както и отправял неприлични предложения:“За колко пари ще си легнат с него?“. Двете момичета се обадили в полицията. Нарушителят продължавал да стои при тях. След като дошли органите на реда, го завели в РУП-Разград и снели обяснение от него и показания от свидетелките. Едва на следващия ден- 01.10.14г. бил съставен акт за констатирана проява на дребно хулиганство.

           От така установената фактическа обстановка съдът намира, че на 30.09.14г. около 15.30ч. не е осъществявана проява на дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, тъй като: 1. деянието не е съставомерно- макар и на обществено място, не е извършено пред „повече хора“. и 2. с отправянето на тези въпроси и предложения нарушителят не е целял нарушаване на обществения ред и спокойствие на гражданите, а е нарушил обществените отношения относно половата неприкосновеност на лицата. Макар и извършена на обществено място проявата не е хулиганска по своя характер и не е засегнала обществените отношения касаещи обществения ред и спокойствие.

            Предвид липсата на твърдяното нарушение, нарушителят следва да бъде оправдан.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

                                   

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: