Мотиви към решение  446 от 20.10.2014г., постановено по AНД № 662/2014г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр. Лозница, обл. Разград от М.М.Е. ЕГН ********** ***, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “ ... На 17.10.2014 г. около 19,30ч. на градския площад в гр. Лозница, в явно нетрезво състояние М.Е. пита свидетеля С. „... ей момчета сега вие ли ебете С....” в нейно присъствие, като в последствие нанася удар с бирена бутилка в лицето на С. и й радкървавява носа и се заканва на С. с думите „ ...искаш ли сега да те пребия ...”. С поведението си М.Е. грубо нарушава общоприетите норми на поводение и предизвиква възмущението на гражданите. При посетен сигнал от служители на РУП – Лозница, Е. се държи непристойно и продължава да нарушава обществения ред...”.

Нарушителят  М.М.Е. дава обяснения, като признава за истина описаното в съставения акт, не оспорва фактическата обстановка.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на свидетелите – очевидци С. К., Т. М., Е. С.,  Е. А., обяснението на нарушителя М.Е., Характеристика на нарушителя, Справка за съдимост на нарушителя, които изнасят именно тази фактическа обстановка, отразена в съставения акт: На посочената дата – 17.10.2014г. около 19,30ч. на градския площад в гр. Лозница, обл. Разград, се намирали свидетелите С. К., Т. М., Е. С. и Е. А., които разговаряла. Към тях във видимо нетрезво състояние се приближил нарушителят Е. с бутилка бира в ръка. Той започнал да дразни св. С. К., като подхвърлил на С. и М. – „ ... сега вие ли ебете С....”, като последната се опитала да отблъсне нарушителя, но той я заплашил с думите „ ... искаш ли сега да те пребия ...” и й нанесъл удар с бутилката бира в лицето, при което носът и прокървил. След подаден от свидетелите сигнал в РУП – Лозница, нарушителят е установен от полицейски служители, като въпреки легитимацията им отказал да предостави за проверка лични документи, което наложило отвеждането му в сградата на РУП.

По делото няма данни които да сочат на нещо различно относно фактическите обстоятелства по делото, поради което съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

Обясненията на свидетелите и на нарушителя по същество са непротиворечиви, последователни и логични.

По този начин нарушителят е осъществил част от изпълнителните деяния на проявата дребно хулиганство, посочени в чл.1, ал.2 от УБДХ. На публично място употребил вулгарни думи и нанесъл удар по лицето на свидетелката Костадинова, с което нарушил обществения ред и спокойствие. Нарушителят, на публично място демонстрирал своето незачитане на общоприетите норми на поведение на обществено място. Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителя,  съдът отчита като отегчаващо обстоятелство нетрезвото състояние, м което той сам се е привел, циничността на изказа и физическата агресия, проявена към свидетелката Костадинова. Деянието макар да не е дотолкова обществено опасно, че да бъде определено като престъпление, то все пак е с не малка степен на обществена опасност на фона на типичните случаи на дребни хулиганства. Нарушителят е демонстрирал пренебрежение към спазване на моралните правила за поведение на обществено място. Поради всичко това съдът намира, че наказанието следва да бъде определено  по - леката алтернатива по чл.1, ал.1 от УБДХ, а именно „ Глоба „. Съдът като отчете мотивите, подбудите и конкретните действия на нарушителя при осъществяване на деянието, наложи на М.Е. „глоба” в максималния размер - 500,00лв.Определянето на наказанието в този вид и размер явно е необходимо за да се постигне поправянето на нарушителя.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: