Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 332                   21.10.2014 г.      гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 02.10.2014 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:    Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 1225 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Г.Г.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес *** със съдебен адрес: гр. Р. ****** и М.Ю.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, с акт за граждански брак № ** от **** г. в с. Д., общ. Р., обл. Р., поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО, на осн. чл. 49  от СК, като вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака имат и двамата съпрузи.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето М. М. Ю., ЕГН ********** на майка му Г.Г.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето М. М. Ю., ЕГН **********, при майка му Г.Г.Х., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на детето М. М. Ю., ЕГН **********, с баща му М.Ю.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, като баща му ще има право да    вижда и  взема  при  себе си детето всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя с преспиване, както и един месец през лятото с преспиване по време, несъвпадащо с платения годишен отпуск на майката, както и един месец през зимата с преспиване по време, несъвпадащо с платения годишен отпуск на майката, всеки втори ден от Официалните празници на Република България, както и всеки втори ден от Мюсюлманските религиозни празници с преспиване.

ОСЪЖДА М.Ю.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАЩА на детето М. М. Ю., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Г.Г.Х., ЕГН **********, ежемесечна издържа от 120.00 /сто и двадесет/ лева, считано от 10.07.2014г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата,  до настъпване на законово основание за нейното изменение или прекратяване, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 200 лв., като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

ОСЪЖДА М.Ю.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ на детето на детето М. М. Ю., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Г.Г.Х., ЕГН **********, сумата от 120.00 лв. /сто и двадесет лева/, представляваща дължима издръжка за периода от 10.06.2014г. до 09.07.2014г., ведно със законната лихва, считано от 10.07.2014г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 200 лв.,  като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище, находящо се адрес с. Д., ул. ****, общ. Р. на М.Ю.Х., ЕГН **********.

ПОСТАНОВЯВА, че след прекратяване на брака, съпругата Г.Г.Х., ЕГН **********, ще ВЪЗСТАНОВИ фамилното си име от преди този бракО., на осн. чл. 53 СК.

ОСЪЖДА Г.Г.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес *** със съдебен адрес: гр. Р.*******, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград:

- сумата от 25 лв. /двадесет пет лева/ - окончателна държавна такса за решаване на делото,

- сумата от 15 лв. /петнадесет лева/, представляващи държавна такса за предявения иск промяна на фамилното й име.

ОСЪЖДА М.Ю.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград:

-                 сумата от 25 лв. /двадесет пет лева/ - окончателна държавна такса за решаване на делото,

-                 сумата от 172.80 лв. /сто седемдесет и два лева и 80 стотинки/ - държавна такса относно уважения размер по иска за издръжка за бъдеще време,

-                 сумата от 50 лв. /петдесет лева/ - държавна такса относно уважения размер по иска за издръжка за минало време.

ОТХВЪРЛЯ искането за присъждане на разноски на Г.Г.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес *** със съдебен адрес: гр. Р.******, като неоснователно, на осн. чл. 329, ал.1 ГПК.

ОТХВЪРЛЯ искането за присъждане на разноски на М.Ю.Х., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, като неоснователно, на осн. чл. 329, ал.1 ГПК.

След влизане на Решението в сила, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.   

                               

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: