Р Е Ш Е Н И Е

Номер             358                              29.10.2014 г.                                       гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и втори октомври                    две хиляди и четиринадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело №1255 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

 

            Производството е с правно основание чл.545 от ГПК.

            Депозирана е молба от Д.П.И. ***, с която иска съдът да приеме за установено, че е завършил основното си образование, дневна форма на обучение през учебната *** г. в Народно общообразователно трудово политехническо училище “Христо Ботев”, с.Д., както и да задължи ОУ “Никола Икономов” гр.Р., правоприемник на горепосоченото училище да му издаде свидетелство за завършено основно образование.

            Заинтересованата страна РИ по образованието гр.Р. е заявил становище, в което сочи, че документацията на закритото училище в с.Д. се съхранява в ОУ”Н.Икономов” гр.Р.

            Заинтересованата страна ОУ “Никола Икономов” гр.Р. в отговора си сочи, че въз основа на документите, предадени от училище “Христо Ботев” с.Д. не може да се направи категоричен извод, че молителят е завършил това училище.

            РРП не е заявила становище.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: Ищецът Д.П.И. е роден на *** ***. Във военната си книжка с № *** същият е записан с лично име Д. С това име е записан и в свидетелство № ***, издадено от професионален окръжен център по строителство гр. Р. В главната класна книга на Народно общообразователно трудово политехническо училище “Христо Ботев” с.Д. за учебната *** и *** г. е записан Д.П.И. с дата на раждане *** г. Според представеното удостоверение през учебната *** г. молителят е завършил единадесети клас на Професионална техническа гимназия “Шандор Петьофи”.

            Със заповед № *** г. на Министъра на образованието е постановено закриване на ОУ “Христо Ботев” с.Д., както и задължителната документация да се съхранява в ОУ “Никола Икономов” гр.Р.

            Като свидетел по делото е разпитан М. М., бивш директор на Основното училище в с.Д.. В показанията си същият съобщава, че молителят е бил ученик в повереното му училище. Според него е била допусната грешка при изписването на датата на раждане. Друг Д. или Д. в този набор в селото, респ. в училището не е имало. Категоричен е, че ищецът е завършил осми клас в училището в с.Д., след което е продължил обучението си в професионално училище в гр.Р.

            Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Молбата за установяване на завършено образование е допустима като подадена от лице, което има правен интерес от установяване на това обстоятелство. Разгледана по същество, същата се явява основателна. При съпоставяне на представените по делото доказателства се установява, че вписания в главната класна книга Д.П.И. е молителят Д.П.И.. Същият е бил ученик в Народно общообразователно трудово политехническо училище “Христо Ботев” с.Д. и е завършил основно образование /осми клас/ през учебната *** г.

            Като правоприемник на това училище ОУ “Никола Икономов” гр.Р. следва да бъде задължено да издаде документ за завършеното от молителя основно образование.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

            ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на ОУ”Никола Икономов” гр.Р., че Д.П.И., ЕГН ********** е завършил основно образование в Народно общообразователно трудово политехническо училище “Христо Ботев” с.Д. през учебната *** г.

            ЗАДЪЛЖАВА директора на ОУ”Никола Икономов” гр.Р. да издаде на Д.П.И., ЕГН ********** ДОКУМЕНТ ЗА ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ.

            Решението е постановено с участие на Регионален инспекторат по образованието.

            Решението може да се обжалва и протестира пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението препис от същото да се изпрати на директора на ОУ”Никола Икономов” гр.Р.

 

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: