Р Е Ш Е Н И Е

             Номер 370                                05.11.2014 г.                                                гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и девети октомври                               две хиляди и четиринадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар   Г.А.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. №874/2014 г.

 

            Производството е с правно основание чл.327 от ТЗ и чл.86 от ЗЗД.

Депозирана е искова молба от  “Пилко”ЕООД със седалище гр.Разград, с която е предявен иск срещу ЕООД “Агро Карат” гр.Г. за заплащане на сумата 12 311,10 лв. цена на доставени стоки – еднодневни пилета и консумативи за тяхното отглеждане по договор за покупко продажба в периода м.януари 2013 г. – м.март 2013 г. ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба и разноските по делото. Сочи, че между страните е сключен договор на 01.09.2011 г., въз основа на който ищецът е доставил на ответника еднодневни пилета, консумативи и медикаменти на стойност 127 104,01 лв. В изпълнение на договора ответникът е предал на ищеца угоени бройлери с тегло 45 123,00 кг на стойност 114 792,91 лв. Разликата между двете суми е исковата сума от 12 311,10 лв.        

Ответникът чрез процесуалния си представител оспорва иска. Счита, че същият не е доказан в хода на съдебното производство.

          Въз основа на събраните по делото доказателства, Съдът установи следната фактическа обстановка: И двете страни по делото са търговци. Между тях е сключен договор за покупко-продажба от 01.09.2011 г., с който ищецът се е задължил да продаде на ответника суровини, материали и транспортни услуги по количество, качество и цена, посочени в споразумението, а ответникът се е задължил да отгледа  20 000 броя угоени бройлери при живо тегло от 1,85 кг до 3,50 кг. всяко и да ги продаде на ищеца. В т.8 от договора страните са договорили при всяко предаване на угоени бройлери упълномощени представители на страните да съставят и подписват двустранен предавателно-приемателен протокол. За всяко предаване на суровини, материали, транспортни услуги и угоени бройлери  от едната на другата страна страните са уговорили да издават изискуемите съгласно ЗДДС и ЗС финансово-счетоводни документи, удостоверяващи настъпването на сделка по покупко-продажба на същите. По отношение на плащането /р.ІІІ/ страните са уговорили задължение на ищеца да заплати приетото количество угоени бройлери по цена, определена в договора в срок до 40 работни дни, считано от датата на доставката до кантара, като плащането се извършва в брой, по банков път, по сметка на страна Б или чрез прихващане. Ответникът съответно се е задължил да заплати доставените суровини и материални по цена, определена в договора в срок до 90 работни дни, считано от датата на доставката в брой, по банков път или чрез прихващане.

            По делото са представени приемно-предавателни протоколи за доставени еднодневни пилета и фураж,фактури за лекарства, доставени от ищеца на ответника, комбиниран фураж, ветеринални услуги, тр.ЕП. Част от фактурите имат подпис за “съставил”, част от тях имат подпис за “приел”.

            По делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза, вещото лице по която е депозирало заключение, в което е посочено, че стойността /с ДДС/ на предоставените оп “Пилко”ЕООД на “Агро Карат”ЕООД еднодневни пилета и консумативи за тях е 127 104,01 лв. По фактурите за тези доставки няма отразено плащане. За периода м.януари 2013г. – м.март 2013 г. ответникът е доставил на ищеца 23 423 броя пилета с общо тегло 45 123 кг. на обща стойност с ДДС 114 792,91 лв. След прихващане на цената на еднодневните пилета и консумативите за тях с цената на угоените и предадени бройлери остава дължима сумата 12 311,10 лв. от ответника към ищеца според заключението на вещото лице. В констативно-съобразителната част на експертното заключение е посочено, че ищецът е предал на ответника 28 575 бр. пилета и за всички материали и дейности има издадени фактури, попълнени според изискванията на Закона за счетоводството.

            При така установената фактическа обстановка, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният иск за заплащане на сумата  12 311,10 е основателен и доказан. Между страните по делото са извършени търговски продажби по смисъла на чл.318 от ТЗ, тъй като са сключени между търговци и са свързани с упражняваното от тях занятие. В съответствие с разпоредбата на чл.327 от ТЗ купувачът е длъжен да плати цената при предаване на стоката, освен ако е уговорено друго. В случая е уговорено плащането да става чрез прихващане на насрещните задължения. По-малкото задължение е това на ищеца, следователно двете задължения се погасяват до този размер. Разликата от 12 311,10 лв. е дължима от ответника на ищеца и същият следва да я заплати ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца и направените по делото разноски в размер на 692,45  лв.

            По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И :

 

            ОСЪЖДА “Агро Карат”ЕООД, ЕИК **** със седалище гр.Г.,  и адрес на управление ул.””, №5 ДА ЗАПЛАТИ на “Пилко”ЕООД, ЕИК **** със седалище гр.Разград, Птицекланница сумата 12 311,10 лв. /дванадесет хиляди триста и единадесет лева и десет  стотинки/ цена на доставени еднодневни пилета и консумативи към тях за периода януари – март 2013 г. ведно със законната лихва върху сумата, считано от 20.05.2014 г. до окончателното изплащане,  както и сумата 692,45 лв. /шестстотин деветдесет и два лева и четиридесет и пет стотинки/ разноски по делото.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: