П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2014 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На четвърти ноември                                                                        2014 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

 

 

Секретар: П.Т.

Прокурор: И. Р.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  442  по описа за 2014 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Б.С., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, разведен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в че на *** г. в гр. Р. е управлявал МПС – л.а. “П.” с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,52 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство “Алкотест Дрегер 7510”, съгласно Наредба № 30/27.06.2001 г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства на министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието /обн. в ДВ бр. 63/17.07.2001 г., изм. и  доп. Бр. 23/17.03.2006 г./ “В случай на отказ да получи талон за медицинско изследване, неявяване в определено лечебно заведение или при отказ да даде кръв за изследване, употребата на алкохол и/или друго упойващо вещество от водача се установява въз основа на показанията на техническото средство”/ - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ПЕТ МЕСЕЦА.

НА основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК НАЛАГА на подсъдимия С.Б.С. наказание ЛИШАВАНЕ  ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ДЕВЕТ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Б.С., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, разведен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в че на *** г. в гр. Р. противозаконно е пречил на органи на властта – полицай Р.Т.Ц. *** и полицай В.С.В. *** да изпълнят задължението си, а именно да извършат проверка на обвиняемия по реда на ЗДвП за употреба на алкохол – престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК,  НК поради което и на основание чл. 54 НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ПЕТ МЕСЕЦА.

НА основание чл. 23, ал. 1 от НК съдът ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия С.Б.С. със снета по-горе самоличност едно общо наказание от двете наказания определени му за двете престъпления с настоящата присъда в размер на ПЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 23, ал. 2 съдът ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и наказанието ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО НА ПОДСЪДИМИЯ ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ДЕВЕТ МЕСЕЦА.

          ОСЪЖДА подсъдимият С.Б.С., ЕГН **********, да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата 60.00 /шестдесет/ лева.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: