П Р И С Ъ Д А

 

                                  2014 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На         двадесет и  пети ноември                                              2014 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  КОНСТАНТИН  КОСЕВ

                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  М.Ч.

                                                                                   К.К.                                                                                

 

 

Секретар: Д.Д.  

Прокурор:  Данислав Николов

Като разгледа докладваното от съдията                                                         НОХ    дело №      566    по      описа за   2014   година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

            ПРИЗНАВА      подсъдимият       И.Л.Т., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, женен, работещ, осъждан, ЕГН  **********  ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 31.01.2014г. до 21.03.2014г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с неизвестно  по делото лице        с цел да набави за  себе си и за неизвестно лице имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у Р.Й.Р. ***, че дъщеря му е пострадала при ПТП и за операцията й са необходими парични средства и с това му причинил имотна вреда в размер на 1600.00 /хиляда и шестстотин/ лева; у Г. Г. Д. ***, че синът й пострадал при ПТП и за операцията му са необходими парични средства и с това й причинил имотна вреда в размер на 1761.00 /хиляда седемстотин шестдесет и един/ лева; у Ф.Ю.С. ***, че внукът й е пострадал при ПТП и за операцията му са необходими парични средства и с това й причинил имотна вреда в размер на 4500.00 /четири хиляди и петстотин/ лева и у  Н.С. ***, че по-малката й дъщеря е  болна от свински грип и за лечението й са необходими парични средства и с това й причинил имотна вреда в размер на 656.40 /шестстотин петдесет и шест лева и четиридесет стотинки/, всички имотни вреди в размер на 8517.40 лева /осем хиляди петстотин и седемнадесет лева и четиридесет стотинки/ - престъпление по чл. 209 ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 във вр. с чл.26 ал.1 от НК, поради което и на основание чл.58а, ал.1 НК му НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВЕ ГОДИНИ, което да бъде изтърпяно при ОБЩ ПЪРВОНАЧАЛЕН РЕЖИМ в затворническо общежитие от открит тип.

            ОСЪЖДА подсъдимият И.Л.Т. да заплати на Р.Й.Р. *** сумата от 1600 лв.за имуществени вреди от престъплението.

             ОСЪЖДА        подсъдимият И.Л.Т. да заплати на Г. Г. Д. *** сумата от 1761  лв.за имуществени вреди от престъплението ведно със зак. лихва от 31.01.14 г. до окончателното изплащане на сумата.

             ОСЪЖДА        подсъдимият И.Л.Т. да заплати на Ф.Ю.С. ***500  лв.за имуществени вреди от престъплението ведно със зак. лихва от 27.02.14 г. до окончателното изплащане на сумата, както и сумата от 400 лв. за разноски по делото.

              ОСЪЖДА       подсъдимият И.Л.Т. да заплати на Н.С. *** сумата от 656.40   лв.за имуществени вреди от престъплението.

            ОСЪЖДА подсъдимият И.Л.Т.,   със снета по-горе самоличност да заплати по сметка на държавния бюджет сумата от  70.00 /седемдесет/лева, представляваща   разноски   на досъдебното производство, както и сумата от 20.00 лв. разноски по делото в съдебното производство, както и сумата от 364.44 лв. държавна такса върху уважените гр. искове.

ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                         2.