Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                         № 397, 17.11.2014г., гр.Разград.

 

                                В    И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                   състав

на четиринадесети ноември                                     две хиляди и четиринадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА                    

Секретар Д.Д.

прокурор Северина Монева

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1008 по описа за 2014г.:

 

            Искът е с правно основание чл.132 ал.1 т.2 СК.

            Депозирана е искова молба от Д“СП“-Разград, с която молят съда да лиши ответника от упражняването на родителските права по отношение на децата Б., К. и Н.. Твърди, че упражняването на родителските права след развода на родителите е предоставено на майката на децата И. Т.Н., която е починала на 25.11.2012г. До смъртта си майката се е грижила за децата, а след това грижите за тях поема нейната майка. Връзката между децата и бащата е прекъсната. Децата са настанени в семейството на тяхната баба по майчина линия- К.  М.Т.. Децата са настанени със съд.решение. Бащата никога не е проявявал интерес към своите деца, не е контактувал с тях. По-малките деца нямат спомен да са общували с баща си, а по-голямото дете има един единствен спомен за такъв контакт. Бащата не заплаща и издръжки, не проявява дори и минимален интерес към децата си. Издръжките се събират от ДСИ.  Тези факти обосновават претенцията му по чл.132 ал.1 т.2 СК за исканото лишаване от родителски права. Представят копия от удостоверения за раждане, копие на съд.решение, писмо, справки. Има искане за разпит на един свидетел-К.Т. и изслушване на децата в присъствието на соц.работник А. Д..

           Ответницата А. Х. А. призована при условията на чл.47 ал.6 ГПК, не се явява. Назначеният й особен представител счита, че съдът следва да съобрази представените доказателства и да произнесе справедливо решение.

          Районна прокуратура счита иска за основателен и доказан.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Децата Н., К. и Б. са родени от брака на ответника и И. Т.Н.. Бракът е прекратен с реш.№27/02.04.03г. на РРС, като упражняването на родителските права е предоставено на майката. На 25.11.2012г. майката е починала. С реш. №57/21.03.13г. по гр.д.№109/13г. на РРС децата са настанени временно в семейството на тяхната баба по майчина линия К. Т.

           По делото са разпитани две свидетелки- А. Д. и К. Т., които установяват идентични факти, а именно, че след смъртта на майката, бабата на децата се е върнала от Гърция и е поела грижите над тях. Трите деца са настанени при нея. Бащата не се интересува от децата си. За баща си има един единствен спомен само Н.. Другите две деца не познават баща си. Последният има ново семейство и не проявява интерес от тези си деца. Не плаща и издръжка.

           Изслушани от съда децата обясняват за липсата нае контакти с техния баща.

           Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът е основателен и доказан. Налице са предпоставките на чл.132 ал.1 т.2 от СК за лишаване от родителски права на ответника. Събраха се безспорни доказателства, че бащата нито се вижда с децата си, нито е заплащал определената от съда издръжка. Тази липса на дължима родителска грижа е в продължение на години и налага извода за трайност на това състояние на незаинтересованост. Родителската грижа се дължи на децата и не зависи от волята на родителя. Ответникът живее в гр.Русе, има друго семейство и не е правил опит да потърси децата си лично или да ги чуе по телефона.

         Незаинтересоваността на бащата прозира освен от това и от липсата на отговорност при заплащане на издръжка.

          Тъй като на бащата  има определен режим на лични отношения и издръжка, съдът е десезиран.

           Предвид основателността на иска, ответникът дължи на ищеца разноските в претендирания размер от 200лв.   

           Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                    Р     Е     Ш     И     :

 

            ЛИШАВА Х.Н.Н. ***, ЕГН ********** ОТ РОДИТЕЛСКИТЕ МУ ПРАВА върху децата Н.Х.Н., ЕГН **********, К.Х.Н., ЕГН ********** и Б.Х.Н., ЕГН **********.

            ОСЪЖДА Х.Н.Н. да заплати на Дирекция „Социално подпомагане“ Разград сумата от 200лв. за разноски и по сметка на РРС сумата от 30лв. държавна такса.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от съобщението му на страните.

            След влизане на решението в сила препис от него да се изпрати на Кмета на Столична Община- район Триадица за вписване на лишаването от родителски права на бащата.

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: