Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                       № 396, 17.11.2014г., град Разград

 

                                        В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На четиринадесети ноември                                    хиляди и четиринадесета година

В закрито съдебно заседание, в състав:

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Д.Д.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.дело № 1246 по описа за 2014 година

 

            Предявен е иск с правно основание чл.127а ал.2 от СК.

            Депозирана е искова молба от И.С.К. против С.С.К. за даване на разрешение, заместващо съгласието на ответницата непълнолетния Г. и малолетните М. и Г. да напускат неограничен брой пъти пределите на страната и да пътуват до ФРГ за период до навършване на 18г., както и да им бъде издаден задграничен паспорт. Сочи, че са разделени с ответницата от 2008г., а той живее и работи в Германия. Тъй като неговата майка вече не е в състояние да се грижи сама за децата е необходимо те да могат да живеят и учат при него в Германия. Ответницата отказва да даде разрешение и подпише декларация. нос   който е чужд гражданин, не живее в страната, и няма връзка с него. Представя удостоверения за раждане, съд.решение, договор за наем в превод, трудов договор и др. Има искане за разпит на един свидетел.

          Ответницата С.С.К. е призована по реда на чл.47 ал.6 ГПК. Назначеният й особен представител счита иска за допустим и основателен.

          След преценка на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за  установено от  фактическа страна следното:     

          Страните по делото са родители на децата Г., М. и Г.. С решение №15/28.01.09г. по бр.д.№771/08г. на РРС родителските права са предоставени на бащата, като на майката е определен РЛО. От разпита на св.К., съседка, се установи, че от шест години майката не живее с децата си. Най-малкото дете е било на 9 месеца, когато го е изоставила. Оттогава не е идвала. Бабата на децата помага много на баща им. От 2011г. бащата работи в Германия, като децата са при бабата. Бащата редовно праща пари. Има жена, която е идвала в България. Двамата много милеят за децата и страдат, че не могат да ги вземат в Германия. Децата много искат да отидат при баща си в Германия, но майката не дава пълномощно.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Искът е допустим, а по същество- основателен и доказан.       

          Безспорно е установено наличието на разногласие между родителите на децата досежно пътуването им извън страната и издаване на необходимите лични документи за това по реда на ЗБЛД, предвид липсата на такова от майката. При преценка основателността на иска, съдът следва да изходи от най-добрия интерес на децата. В случая даването на  претендираното разрешение, заместващо съгласието на майката, би било изцяло в техен интерес. Упражняването на родителските права спрямо децата предоставено на ищеца в пълен обем, предполага разрешаването на всички конкретни въпроси, включително и тези касаещи пътуванията в чужбина. Искането децата да напускат пределите на Р България, тъй като баща им работи в чужбина и желае те да са при него, не крие риск за  тяхното  нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие. Напротив, освен свързано с положителни емоционални преживявания, то е насочено и към развитие на децата и осигуряване на по-добър живот. Ето защо, съдът намира и искането за основателно. Конкретната цел на пътуванията, дава основание да се заключи, че при пребиваването на децата, ще бъдат осигурени, както подслон, така и храна. Доколкото тези пътувания се претендира да бъдат осъществявани от и до страни, в която социално – политическата обстановка е стабилна и  безконфликтна, то липсват и индиции за опасност за здравето и живота на децата.

           Ищецът е посочил времеви период, за който да важи заместващото разрешение- пълнолетието на децата.

           Воден от изложеното на основание чл.127а ал.2 СК, Разградският районен съд

Р     Е     Ш     И:

 

           ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ децата Г.И.К., ЕГН **********, М.И.К., ЕГН ********** и Г.И.К., ЕГН **********, да напускат пределите на страната и да пътуват до страните от Европейския съюз и Република Турция, придружени от своя баща И.С.К., ЕГН **********– всички с адрес *** без съгласието на тяхната майка С.С.К., ЕГН **********, до навършване на 18 годишна възраст на всяко от децата.

         ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ на децата Г.И.К., ЕГН **********, М.И.К., ЕГН ********** и Г.И.К., ЕГН ********** да бъдат издадени паспорти за задгранични пътувания, без съгласието на тяхната майка С.С.К., ЕГН **********.

         Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Разградски окръжен съд от връчването му на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: