Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                    №395, 17.11.2014г.,  гр.Разград

 

                              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                            състав

на четиринадесети ноември                                    две хиляди и четиринадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Д. Димитровао

Прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1268 по описа за 2014г.:

 

Производството е по реда на чл.542 и сл.ГПК.

Депозирана е молба от Д.И.Х., с която моли съда да установи факта на раждането му- ***г. и мястото на раждане-гр.Главиница. Представя писмо от Директора на ОД на МВР, с което му се отказва издаването на лична карта, поради липса на акт за раждане в регистрите на населението. Представя удостоверение за наследници и за родствени връзки, копия от лична карта и СУМПС.

 Община Главиница отговаря, че липсва съставен акт за раждане на молителя. Причината е неизвестна.

 РРП не заявява становище.

 ОД на МВР считат молбата за допустима и основателна, предвид твърдените факти.  

 Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Молителят представя копие от лична карта от 30.06.03г./изтекла/ и шофьорска книжка от 25.10.2006г. /валидна/, от които е видно, че имената му са Д.И.Х., роден е на ***г. в Главиница и има ЕГН **********. Представя удостоверение за родствени връзки, то което се укстановява, че негови родители са И. Х. Н. /ЕГН**********/ и М. Г. Н. /ЕГН **********/, двамата вече покойници. Същият има четири деца и пет братя и сестри. По делото е разпитан един свидетел- П. С., чичо на молителя, който твърди, че племенникът му е роден на ***г. в Главиница, тъй като родителите му са били мечкари и са обикаляли страната. От дълги години М. живее в Гърция, но сега тъй като няма лична карта не може да се прибере и стои в с.Стражец.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Молбата е основателна. Посредством писмените доказателства по делото са установени факта на раждане, датата, мястото на раждане, както и родителите на молителя. Не се установи причината поради, която не е съставен акт за раждане, но е безспорно установено че такъв липсва.

Тези факти с правно значение не са били удостоверени по надлежния ред,  поради което такъв следва да се издаде. Съгласно чл.44 ал.2 ЗГрР това следва да се извърши от длъжностното лице по гражданското състояние при Община- Главиница.

По изложените съображения съдът

 

                                             Р    Е    Ш    И   :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че Д.И.Х. е роден на ***г. в гр.Главиница от майка М. Г. Н. и баща И. Х. Н.

РАЗПОРЕЖДА на длъжностното лице по гражданското състояние в Община-Главиница да състави акт за раждане, в който да отрази горните обстоятелства.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: