Р Е Ш Е Н И Е  

Номер 431                                          15.12.2014 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На девети декември                                   две хиляди и четиринадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Светлана Чолакова

 

секретар   Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№287 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК..

                Депозирана е молба от Е.Ф.В., която твърди, че с Й.Д.В. са съсобственици на недвижими имоти, както и на движими вещи, които се намирали във владение на ответника.

С влязло в сила решение на РРС е допуснат до делба единствено: МПС - ГАЗ ******, при права ½ /една втора/ идеална част за Е.Ф.В. ЕГН********** и ½ /една втора/ идеална част за Й.Д.В., ЕГН **********. По делото не са заявени претенции по сметки. Според заключението на назначената по делото експертиза, пазарната стойност на МПС Камион ГАЗ 53 – самосвал с рег.******* е 1050лв. Съдът кредитира заключението на вещото лице като компетентно, същото е отговорило на поставените въпроси, не е оспорено от страните.

Предвид обстоятелството, че допуснатата до делба движима вещ не е реално поделяема и предвид невъзможността между страните да бъде постигната спогодба, извършването на делбата следва да стане по реда на чл.348 от ГПК, като получената при публичната продан на всеки имот цена, бъде разпределена между съсобствениците по равно.

            Държавната такса следва да бъде определена на базата на заключението на експертизата в размер на 4% от стойността на дела на всеки от съделителите/4% от 525лв./. Ето защо всеки от двамата следва да заплати д.т. в размер на 21лв. Ищцата, следва да заплати на ответника внесения депозит в размер на 40лв. за експертизата. По делата за делба разноските остават за страните така, както са ги направили, тъй като съобразно чл.355 от ГПК разноските с делбеното производство се определят върху размера на дяловете, а по присъединените искове съобразно разпоредбата на чл.78 от ГПК. Поради което е неоснователно искането на процесуалния представител на ответника за присъждане на разноските включващи заплатеното адвокатско възнаграждение.

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

           ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН: МПС - ГАЗ 53 ****** Пазарната стойност на МПС-то е 1050 лв., като получената при публичната продан цена, следва да се разпредели по равно между съделителите.

          ОСЪЖДА Е.Ф.В. ЕГН********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС 21лв. /двадесет и един лева/ д.т. върху стойността на дела си.

          ОСЪЖДА Й.Д.В., ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС 21лв. /двадесет и един лева/ д.т. върху стойността на дела си.

ОСЪЖДА Е.Ф.В. ЕГН********** ДА ЗАПЛАТИ на Й.Д.В., ЕГН ********** сумата 40лв./четиридесет лева/ за разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в  двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: