Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 535, 29.12.2014г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На десети Декември 2014 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: П.Т.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията АНД № 399 по описа за 2014                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от С. М.М. ЕГН ********** ***,  против  Наказателно постановление № 14-0296-000031/19.05.2014г. на  Началник  РУП при ОДМВР-Разград, РУ –Лозница, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 2000.00 лева, както и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца, на основание чл. 174, ал.3 от ЗДвП.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.  По същество оспорва фактическата обстановка описана в АУАН, респективно в НП.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява упълномощен представител.

       Контролираща страна РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 27.04.2014г. свидетелят Л. Н., извършвал контрол на автомобилното движение в гр. Лозница, на бул. „ Пенчо Кубадински”,в близост до Училище „ Хр. Ботев „. Около 19,00ч. спрел за проверка л.а. „ Сеат Кордоба” с рег. №***, управляван от жалбоподателя. Св. Л. Н. поискал от жалбоподателя документите, неговите и на автомобила за проверка и те му били предоставени. Когато, провеждал разговора с жалбоподателя, св. Л. Н. му замирисало на алкохол. След като проверил документите на водача и автомобила, св. Н. върнал част от тях и разпоредил на жалбоподателя да остане на място, до пристигане на друг порицейски служител с оглед да му бъде извършена проверка за употреба на алкохол. Жалбоподателят прибрал документите, които му върнал св. Н., привел автомобила си в движение и тръгнал към дома си. Св. Н. ***, където бил св. И. Й. и двамата посетили дома на жалбоподателя, където не го открили. На следващия ден 28.04.2014г. на жалбоподателят бил съставен АУАН бл. № 941021,  в който поведението му било описано по следния начин „... като при извършване на проверка с техническо средство за употреба на алкохол, същият напуска мястото на проверката...”. Нарушението било квалифицирано като такова по чл.174, ал.3 от ЗДвП. АУАН връчен срещу подпис на жалбоподателя, който го подписал без възражения. Писмени такива не са подадени и в тридневния срок по ЗАНН.

       На база съставения АУАН, Началник  РУП при ОДМВР-Разград, РУ –Лозница издал процесното НП, в което описал от фактическа страна нарушението – „...като при извършване на проверка от полицейски орган и опит да му бъде извършена проверка с техническо средство за употреба на алкохол, същият напуска мястото на проверката...”, също квалифицирал нарушението по чл.174, ал.3 от ЗДвП и на основание същата разпоредба, наложил административно наказание  “Глоба” в  размер на 2000.00 лева, както и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца.

       НП редовно връчено на 03.06.2014г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 03.06.2014г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

От анализа от една страна на описателната част на нарушението в АУАН, респективно в НП, от друга свидетелските показания по делото, съдът намира вмененото във вина на жалбоподателя нарушение за недоказано. Не се спори, че св. Л.Н. е спрял за проверка жалбоподателя в момент когато последният е управлявал л.а., остава неясно защо е бил сам. Също безспорно е установено, че жалбоподателят е предоставил поисканите от св. Л. Н. документи за проверка. По делото не се установява, че жалбоподателят е поканен да даде проба за алкохол, като издиша необходимото количество въздух в специалното за това техническо средство, т.е. няма как да бъде обоснована тезата, че жалбоподателят е отказъл да бъде изпробван. Съдът намира, че по – скоро жалбоподателят не е изпълнил разпореждане на контролен орган – да остане на мястото на проверката, което е нарушение на чл. 103 от ЗДвП /последното предложение на нормата, което е комулативно с първото/ и се санкционира на основание чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП.   

От изложеното съдът намира, че при неправилна квалификация на фактическите действия на жалбоподателя, довели и до неправилното му санкциониране, адм. наказващия орган, при нарушение на материалния закон е издал едно неправилно, оттам и незаконосъобразно НП, което следва да бъде отменено.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 14-0296-000031/19.05.2014г. на  Началник  РУП при ОДМВР-Разград, РУ –Лозница, с което на С. М.М. ЕГН ********** ***, за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 2000.00 лева, както и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца, на основание чл. 174, ал.3 от ЗДвП, като неправилно и незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: