Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   443                                        03.12.2014 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На шестнадесети октомври                                  две хиляди  и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: П.Т.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         481                                          по описа за  2014 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от Г.В.П. ***, против наказателно постановление № 47/13 от  от 27.02.2013 г., издадено от ВНД началник Сектор ПП към ОДМВР Разград, с което за нарушение на чл.5, ал.3, ал.1 от ЗДвП на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1 от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 100 лв, за нарушение на чл.6, т.1 пр.3 от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 30 лв и на основание Наредба №Із-1959 на МВР са й отнети общо 4 контролни точки. Моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.  

           В съдебното заседание на РРС при разглеждане на делото по същество за жалбоподателката не се явява представител.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

             Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е основателна.

                                  С обжалваното Наказателно постановление № 47/13   от 27.02.2013 г., издадено от ВНД началник Сектор ПП към ОДМВР Разград на жалбоподателката Г.П. за нарушение на чл.5, ал.3, ал.1 от ЗДвП на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1 от ЗДвП  и е наложено наказание глоба в размер на 100 лв, за нарушение на чл.6, т.1 пр.3 от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 30 лв и на основание Наредба №Із-1959 на МВР са й отнети общо 4 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №47/23.01.2013г. съставен от мл. автоконтрольор към Сектор Пътна Полиция –гр. Разград. В акта и НП се сочи, че на 23.01.2013г. около 10,00 часа в гр. Разград пред сградата на РУП на Бул. Априлско въстание №1, жалбоподателката управлявала собствения си лек автомобил БМВ с рег. №****, при положение, че  същият автомобил бил спрян от движение съз заповед за ПАМ №50011/2012г. за срок от 30 дни. Освен това нарушила пътен знак В-2 /забранено влизането на ППС в двете посоки/ и не съобразява поведението си с действието на пътния знак. Прието е, че с първото нарушение е нарушен  чл.5, ал.3, ал.1 от ЗДвП, а с второто чл.6, т.1 пр.3 от ЗДвП. 

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят Н. Н., който в показанията си сочи, че не е бил очевидец на нарушенията. Приятелят на жалбоподателката бил дошъл в полицейското управление и се установило, че бил с тази кола, която била спряна от движение. На същото място автомобилът минал при знак В-2 /забранено влизането на ППС в двете посоки.  След това полицейски екип отишъл на адреса на жалбоподателката и там последната обяснила, че тя е управлявала автомобила. Затова и актът бил съставен на нея.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:        Наказателното постановление е незаконосъобразно поради допуснати съществени нарушения при издаването му. И относно двете вменени на жалбоподателката нарушения в наказателното постановление липсва очертана фактическа обстановка, а само са изложени словесните съдържания на текстовете, които се сочи, че са нарушени. Така относно първото нарушение е посочено единствено, че жалбоподателката на посоченото място е управлявала автомобил, който бил спрян от движение. Не е ясно обаче за каква фактическа обстановка става дума – дали жалбоподателката е преминала, потеглила, спряна за проверка, преместила автомобил или се е движила в определена посока. Тези обстоятелства не са отразени в НП и не е ясно каква фактическа обстановка е имал предвид наказващия орган. Сочи се, че е управляван автомобил, спрян от движение за 30 дни, но от наказателното постановление не става ясно дали визираното деяние на жалбоподателката се отнася в този срок, защото в НП не се сочи от кога тече този срок, за да се прецени кога би изтекъл. Всичко това нарушава чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, защото в НП липсва описание на фактическите обстоятелства при които нарушението е извършено. Това осуетява извършването на фактическа проверка на НП от страна на съда. Едва в съдебното заседание обстоятелствата по случая се установяват от разпита на актосъставителя, но е следвало да бъдат отразени конкретно в НП. Относно второто нарушение също се сочи, че жалбоподателката била нарушила съответен пътен знак /забраняващ влизане на ППС/, но и в този случай липсва очертаване на фактическите обстоятелства – в какво точно се състои нарушението, къде точно е навлязъл автомобила без да има това право, каква точно е ситуацията. Изискванията за излагане в НП на обстоятелствата при които е извършено нарушението са строго формални изсквания, които не са спазени, поради което правата на санкционираното лице са съществено нарушени, а това налага отмяна на НП като незаконосъобразно.

                                Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ОТМЕНЯВА Наказателно постановление   № 47/13 от  от 27.02.2013 г., издадено от ВНД началник Сектор ПП към ОДМВР Разград, с което на Г.В.П. *** за нарушение на чл.5, ал.3, ал.1 от ЗДвП на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1 от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 100 лв, за нарушение на чл.6, т.1 пр.3 от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 30 лв и на основание Наредба №Із-1959 на МВР са й отнети общо 4 контролни точки.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: