РЕШЕНИЕ

 

511                                      23.12.2014г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и пети ноември                               две хиляди и четиринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №600 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Е.Н.М. ***,  срещу Наказателно постановление  37-0000250/08.08.20014г.   на Главен инспектор РД «АА» гр. Разград, с което на основание чл.178в, ал.5 от Закона за движението по пътищата на жалбоподателя е наложено наказание глоба от 500 лв за нарушение на чл.8, ал.1,  от Наредба №36 от 15.05.2006г. на МТ. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС повереника на жалбоподателя  поддържа жалбата.

За наказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Жалбата е допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление 37-0000250/08.08.20014г.   на Главен инспектор РД «АА» гр. Разград на основание чл.178в, ал.5 от Закона за движението по пътищата на жалбоподателя Е.Н.М. е наложено наказание глоба от 500 лв за нарушение на чл.8, ал.1,  от Наредба №36 от 15.05.2006г. на МТ №37-0000298/15.05.20013г.    Същото наказателно постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение №186435/22.07.2014г. съставен на жалбоподателя от инспектор към накщазващия орган за това, че на 22.07.2014г. около 18,50 часа в гр. Разград, на Автогара Разград, на бул. Априлско въстание, след извършена проверка на автобус “Мерцедес” с рег. №*****, извършващ обществен международен превоз по редовна линия с Разрешително №0200122, валидно до 31.12.2015г. по маршрут на движение от гр. Русе до гр. Истанбул, се установило, че водачът извършва превоза без удостоверение за психологическа годност.  Посочено е, че така водачът /жалбоподателят/ е нарушил чл.8, ал.1  от Наредба № 36 от 15.05.2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания.  

По делото е разпитан като свидетел актосъставителя Х. Минчев, инспектор към наказващия орган. Същият потвърждава фактическите обстоятелства отразени в акта и НП. Сочи, че на процесната дата била извършена проверка на Автогара Разград, като било установено, че жалбоподателят управлявал като водач автобус по  маршрут от гр. Русе до гр. Истанбул. В автобуса имало списък на пътниците и маршрутът бил обозначен. Жалбоподателят осъществявал управлението на автобуса към момента на проверката и неговият тахографски лист бил поставен в тахографа на автобуса. Имало и друг шьофор, който бил в почивка. Водачът Е.М. нямал удостоверение за психологическа годност – такова не било представено. Изискана е и  справка от база данни към ИА “АА” гр. София и се установява, че на водача такова удостоверение не е издавано. Съдът намира за несъмнен фактът, че водачът е извършвал международен превоз на пътници – това е установено директно от проверяващите и е несериозно да се оспорва. С оглед изложеното съдът намира за установена по несъмнен начин изложената в акта и НП фактическа обстановка.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е законосъобразно – съставено е от компетентен орган и при спазване на нормативните изисквания. Не са допуснати нарушение при административнонаказателното производство. Съдът намира,  че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият не се е съобразил с разпоредбата на чл.8, ал.1 от посочената Наредба, който текст изисква водачите на автомобили, извършващи обществен превоз, при самата си дейност да представят такъв документ. Такова удостоверение на жалбопродателя не е издавано и същият не е следвало да извършва превоз без да има такъв документ. С тези изисквания обаче жалбоподателят не се е съобразил – предприел е превоза и основателно е санкциониран на основание чл.178в, ал.5 от ЗДвП. Не е елемент на състава дали превозът е бил международен или не. Несъмнено е в случая, че жалбоподателят е извършвал обществен превоз на пътници, без да има удостоверение за психологическа годност и именно това ангажира отговорността му. От субективна страна жалбоподателят е действал умишлено, тъй като несъмнено е съзнавал, че такова удостоверение не му е издавано. Наложеното му наказание в случая е в абсолютно определения от закона размер. Поради всичко изложено съдът намира, че наказателното постановление е правилно и следва да бъде потвърдено.                    

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  37-0000250/08.08.20014г.   на Главен инспектор РД «АА» гр. Разград, с което на основание чл.178в, ал.5 от Закона за движението по пътищата на  Е.Н.М. *** е наложено наказание глоба от 500 лв за нарушение на чл.8, ал.1,  от Наредба №36 от 15.05.2006г. на МТ.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: