Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 497, 29.12.2014г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На тринадесети Ноември  2014 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията АНД № 637 по описа за 2014                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от О.К.Н. ЕГН ********** ***,  против  Наказателно постановление № 14-1075-000738/17.09.2014г. на  Началник  Сектор „ ПП-КАТ” към ОДМВР-Разград, в частта, в която за нарушение на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 200.00 лева, на основание чл.279, ал.2 от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да намали размера на наложената санкция, като прекомерна и определи размер в минималния посочен в ЗДвП.  По същество не оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН, респективно в НП. НП в останалата част, като необжалвано влязло в сила.

       Жалоподателят редовно призован не се явява в съдебно заседание, занего упълномощен повереник, който поддържа жалбата в посочената част, моли съдът да определи за посоченото нарушение минималния посочен в ЗДвП размер.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява упълномощен представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       В обжалваната част НП е издадено въз основа на АУАН бл.№ 524094, съставен в присъствие на жалбоподателя на 05.09.2014г., за това че : „... на 01.09.2014г. около 17,00ч. по път Е-70 в отсечката между с. Ушинции и гр. Разград, на километър 74+750 в посока гр. Разград, управлява мотопед „ Пежо Фокс 50” с рег. № ****, собственост на синът му Н. О. К.. Поради употреба на алкохол водача не може да контролира непрекъснато управляваното превозно средство, излиза извън пътя в ляво и пада заедно с мотопеда на банкета, като се самонаранява...”. Нарушението е квалифицирано и като такова по чл. 20,ал.2 от ЗДвП. АУАН съставен в присъствие на жалбоподателя и подписан от него с възражения.

Въз основа на АУАН, Началник  Сектор „ ПП-КАТ” към ОДМВР-Разград, издал и процесното НП, в което при същата фактическа обстановка, и квалификация на нарушението, наложил административна санкция „ глоба” в размер на 200лв. на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП. НП било връчено на жалбоподателя на 24.09.2014г. жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 30.09.2014г.

       В съдебно заседание редовно призован, жалбоподателят не се явява, за него упълномощен повереник.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание.

       С оглед описаната фактическа обстановка в АУАН, механично пренесена и в обжалваното НП и направените квалификации на множество нарушения, въз основа на така описаната фактическа обстановка, съдът намира, че процесното НП е издадено при нарушаване на процесуалните правила за това.

       Това е така, защото в обстоятелствената част на НП като единствена причина за извършване на нарушенията се сочи „...поради употреба  на алкохол, водача не може да контролира непрекъснато...”. Никъде не е посочено от фактическа страна, че жалбоподателят не е избрал скорост на движение, съобразена със съответните условия и терен на пътя, още по – малко пък са посочени предвидими препятствия или създадена опасност за движението. По този начин за жалбоподателя не става ясно в какво точно се изразява нарушението, което нарушава процесуалното му право на защита с оглед непосочване на факти и обстоятелства срещу, които да се защити.

От изложеното съдът намира, че в обжалваната част НП следва да бъде отменено.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 14-1075-000738/17.09.2014г. на  Началник  Сектор „ ПП-КАТ” към ОДМВР-Разград, в частта, с която за нарушение на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП на О.К.Н. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 200.00 лева, на основание чл.279, ал.2 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

В останалата част като необжалвано процесното НП е влязло в сила.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: