Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№484                                  29.12.2014 година,                    град Разград

 

  В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На единадесети ноември                                      две хиляди и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

секретар Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията  НАХД   648  по описа за  2014г.

              За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от П.Т.Ч. *** против наказателно постановление № *** от *** г. на  Главен инспектор при РД “АА” Разград, с което за нарушение на чл.15, §2, изр. последно от Регламент 3821/85 във вр. с чл.78, ал.1 от Закона за автомобилните превози на основание чл.93в, ал.12, предл.1 от ЗАвП му е наложено адм. наказание „глоба” в размер на 1500 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.

В съдебно заседание жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

            Административнонаказващият, орган редовно призован, не изпраща представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Като подадена в срок жалбата е допустима. Разгледана по същество същата е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление *** от ***г. на  Главен инспектор при РД “АА” Разград,  за нарушение на чл.15, §2, изр. последно от Регламент 3821/85 във вр. с чл.78, ал.1 от Закона за автомобилните превози на основание чл.93в, ал.12, предл.1 от ЗАвП на жалбоподателя П.Ч. му е наложено адм. наказание „глоба” в размер на 1500 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № *** г. съставен на жалбоподателя от инспектор към РД “АА” Разград. В акта и НП е отразено, че на 24.07.2014г. около 08,45ч., в гр. Разград на път I – 2, км. 72 – изхода за гр. Шумен, като водач на автобус “Сетра С317”, категория МПС М3 с рег. №  ***, извършващ международен обществен случаен превоз на пътници с Интербус книжка с Пътнически ведомости № *** и попълнен пътен лист с 35 пътника с № *** г., с отразен маршрут гр. Минск, Р Украйна до с. Кранево, Р България с Лиценз на Общността и Заверено копие №***, оборудван с аналогов тахограф «***» със сериен №*** се установило, че водачът Ч. при екипно управление на МПС не е поставил тахографския лист в правилния вход на тахотрафа. В момента на проверката управлявал водачът Ч., а записът върху тахографския лист е на Д. Г. Тахографският лист на водача Ч. бил на второто гнездо в тахографа и отчитал почивка. Прието е, че така е нарушен чл.15, §2, изр. последно от Регламент 3821/85 във вр. с чл.78, ал.1 от Закона за автомобилните превози.

Пред РРС е разпитан актосъставителя Г. М., който в показанията си потвърждава изложената в акта и НП фактическа обстановка. От казаното от него се установява, че действително жалбоподатгелят, който управлявал автобуса не бил поставил тахографския си лист в съответното гнездо на тахографа, отчитащо управлението на автомобила, а във второто гнездо, което отчитало почивка. В първото гнездо на тахографа бил тахографският лист на водача Д. Г., който в момента не управлявал автомобила, а почивал.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени противоречие с нормативните изисквания, тъй като в същите не се сочи ясно какво точно нормативно изискване е нарушил жалбоподателят. Неяснотата произтича от това, че се сочи, че е нарушен чл.15, §2, изр. последно от Регламент 3821/85 на Съвета. Същият параграф обаче има редица точки и подтекстове, като в едни случаи се регламентира използването на тахографски листове в други алтернативно използването на карти на водача /уредбата обаче не е идентична/ и в случая не е ясно кой точно текст според наказващия орган е нарушен. Сочи се, че е нарушено изречение последно, но същото има друго съдържание и регламентира нанасяне на съответни поправки в тахографските листове. При това за съдът е неясно коя точно е нормата, която наказващият орган е приел, че е нарушена. В този смисъл доводите в жалбата, че правата на водача са нарушени, понеже се осуетява възможността му да разбере какво нарушение му се вменява, според съда са основателни. Това опорочава НП от формална страна – при съставяне на НП е нарушен чл.57, ал.1, т.5, пр.1 и т.6 от ЗАНН. Тази незаконосъобразност налага отмяна на НП на формално основание.

Воден от изложените съображения, Съдът

 

                             Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № *** от ***г. на Главен инспектор при РД “АА” Разград, с което за нарушение на чл.15, §2, изр. последно от Регламент 3821/85 във вр. с чл.78, ал.1 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя П.Т.Ч. на основание чл.93в, ал.12, предл.1 от ЗАвП му е наложено адм. наказание „глоба” в размер на 1500 лв.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: